”Varningssignalen inom dig värd att lyssna på”

Hässleholm FMN står för Föräldraföreningen mot Narkotika och finns på flera orter.
Hässleholm • Publicerad 13 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Hans och Anki Johansson på FMN har själva erfarenhet av hur drogmissbruk kan påverka en familj. Foto: Stefan Sandström
Hans och Anki Johansson på FMN har själva erfarenhet av hur drogmissbruk kan påverka en familj. Foto: Stefan Sandström

FMN står för Föräldraföreningen mot Narkotika och finns på flera orter.I Hässleholm är det Hans och Anki Johansson som tar emot besökaren. De har själva erfarenhet av vad drogmissbruk kan leda till.Hela familjen påverkas.– Som förälder säger ofta din magkänsla dig att något är fel. Våga lyssna på det! Gå inte förbi den och intala dig att ditt barns förändrade beteende beror på puberteten, säger Anki.

Hans och Anki tar emot föräldrapar vars söner och döttrar hamnat i missbruk. De första mötena handlar ofta om ren familjeterapi eftersom barnets missbruk orsakat väldiga spänningar i relationen.– Missbrukaren vet ofta vilka knappar han eller hon ska trycka på för att få mamma och pappa att agera som de vill. Det handlar om att lära sig att koppla bort de knapparna.När Hans och Ankis egen son var i tonåren prövade han hasch – och blev fast. Föräldrarna märkte att hans beteende förändrades, men var inte säkra på vad det berodde på.

Sonen, som varit ganska tyst, kunde plötsligt bli pladdrig och stundtals verkade han nästan berusad, men luktade ingen alkohol. Det som gjorde situationen svårtolkad var att han skötte jobb och skola och andra åtaganden.Anki var den som först reagerade, men hon blev osäker när hennes man och svärmor viftade bort oron.– Du skulle ha sett Hans i tonåren, sade svärmor till mig, han var likadan, berättar Anki som blev lugnad. Men något var fel och när även Hans insåg att allt inte stod rätt till sökte de hjälp hos FMN. Där fick de lära sig redskap för hur de skulle hantera situationen och efter åtta månader i samtal var de så pass starka att de kunde ställa ett ultimatum till sin son.– Vi hade ett familjeråd där vi förklarade för honom att han fick välja. Det var vi, familjen som älskade honom över allt, eller drogen. Han bad att få tänka på det, säger Hans.

Hans och Anki säger att det är oerhört viktigt att inte underlätta för den drogmissbrukande ungdomen. Som förälder ska du varken betala hyra, räkningar eller cigaretter, inte ens ge pengar till mat.– Sponsrar du ditt barn kan du kan lika gärna köpa cannabis direkt.De ser sig själva som ett bevis på att det går att förändra en svår situation. Genom att de stod enade och inte på något sätt underlättade för sonen kunde han fatta beslut att lägga av med drogerna.

De önskar att skolan hade fått mer personal som jobbade med ungdomar. Det är där som möjligheten finns att i ett tidigt skede upptäcka missbruk.Även om skolan inte har rätt att kräva drogtest skulle det kunna ske med föräldrarnas hjälp. – Är det tvång om jag som förälder ber min ungdom att lämna ett urinprov för att skingra min oro för att han eller hon knarkar? Jag tycker inte det. Ett nej i den situationen talar ju också sitt tydliga språk, säger Hans.Många föräldrar fastnar i detta att man först måste ha "ett bevis" för att att ungdomen knarkar innan man söker hjälp, berättar Anki och Hans.– Sanningen måste fram innan man söker hjälp. Men i många fall är signalerna så tydliga att ett drogtest inte behövs.

Innan det missbrukande barnet/ungdomen kan börja rehabiliteras måste föräldrar och syskon veta vad som gäller. Annars blir det svårt.– Det handlar om att föra ett krig mot den hornpelle som krupit in i familjen. Det går inte att ge dubbla budskap och sedan ändra på vad som bestämts.Samtidigt, säger Anki och Hans, ska du som föräldrar inte vara för misstänksam, bara vaksam. Misstänksamhet sliter sönder både dig och relationen till ditt barn.– Det går inte att kontrollera en som drogar. Men du som anhörig mår mycket bättre om du vet hur du ska agera.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.