Vill stoppa olagliga automater

Malmö Mannen är välkänd hos Lotteriinspektionen.
Malmö • Publicerad 14 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Arkiv: Scanpix
Arkiv: Scanpix

Mannen är välkänd hos Lotteriinspektionen. Vid 65 tillfällen förra året dök hans namn eller olika bolag han tros äga upp i kontroller av olagliga spelautomater.– 2008 sa han i en tv-intervju att han hade 500 spelautomater och det är förmodligen fler nu, säger Marcus Aronsson, kontrollantsamordnare på Lotteriinspektionen.Nu hoppas man att en polisanmälan ska göra att mannen fälls för dobbleri enligt brottsbalken, ett brott som kan ge fängelse om han döms.– På det här sätter hoppas vi komma åt alla automater, tidigare har vi gått efter spelställena men de känner sig också lurade av den här mannen när de får veta att automaterna är olagliga, säger Aronsson. Lotteriinspektionen misstänker att mannen äger och driver ett flertal bolag, en del registrerade i Tjeckien, och på det sättet försöker komma runt lotterilagen som säger att endast Svenska Spel får ställa ut spelautomater. En dom i hovrätten nyligen gjorde dock klart att oavsett om automaterna är registrerade i Sverige eller utomlands ska de betraktas som olagliga så länge det inte är Svenska Spel som står bakom.– En spelautomat omsätter ungefär en miljon kronor om året. Vi tror att det finns mellan 3000 och 5000 automater i Sverige, så självklart är han en stor aktör. Det är han, och sen några personer i Göteborg som är de största i Sverige, fortsätter Aronsson.Förhoppningen är nu att polis och åklagare kan agera kraftfullare mot själva bolagen med högsta domstolens dom i ryggen.– Skulle man få bort bolagen så får man bort automaterna och därmed svartspelet. Det hade så klart varit jättebra men vi får så vad åklagare och polisen gör nu, säger Aronsson.Anmälan lämnades in till polisen den 9 januari och gäller misstänkt brott mot lotterilagen och dobbleri enligt brottsbalken.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.