Saknad svenska tillrätta

Nyheter - Hon hade nog inte förstått att vi sökte henne, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst till TT efter att man till slut lyckats få kontakt med kvinnan som är svensk medborgare men som sedan flera år är boende i Kanada.
Publicerad 15 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

- Hon hade nog inte förstått att vi sökte henne, säger André Mkandawire vid UD:s presstjänst till TT efter att man till slut lyckats få kontakt med kvinnan som är svensk medborgare men som sedan flera år är boende i Kanada.Tidningen Corriere della Sera rapporterade på söndagen att man hittat "svarta lådan", där färdväg och andra fakta registrerats. Myndigheterna hoppas genom den få reda på mer om vad som skedde.

Den italienska åklagarmyndigheten anklagar kaptenen Francesco Schettino för dråp och övergivande av fartyg. Han riskerar upp till 15 års fängelse. Åklagaren Francesco Verusio bekräftade att kaptenen gav sig av från fartyget långt innan evakueringen var klar.- Tyvärr kan jag bekräfta det, sade han till TV-kanalen SkyTG24.Totalt saknades på söndagen 17 av de 4 234 som var ombord när fartyget gick på grund i fredags kväll. Av dem var elva passagerare och sex besättningsmedlemmar.

Företaget som arrangerar kryssningarna, Costa Crociere, hävdade att fartyget höll den vanliga kursen.Kaptenen hävdade å sin sida att klippan inte var utmärkt på något sjökort. Men en invånare på ön Giglio sade att "alla vet var grynnan är".- Vi kör förbi där hela tiden med vår båt.Costa Crocieres chef Gianni Ororato sade att kaptenen "genomförde en manöver avsedd att skydda både gäster och besättning" men att detta "komplicerades av att skeppet plötsligt fick slagsida".

En av de som räddades under söndagen var chefen för hyttservicen Marrico Giempietroni. Han lyftes av fartyget med helikopter.Några timmar innan räddades ett sydkoreanskt nygift par, båda 29 år, från sin hytt två plan under däck. De hade gått ombord i Civitavecchia norr om Rom för sitt livs första kryssning. Den slutade med ett skräckdygn.- Det var en riskfylld operation. Fartyget ligger i vatten som är 30 meter djupt men det kan plötsligt glida iväg och sjunka helt, sade Luciano Nicastro från kustbevakningen.

Tre personer har bekräftats döda efter att ha hoppat i det iskalla vattnet då fartyget började luta alltmer.Räddningsmanskapet plockade upp ett 100-tal människor ur vattnet första natten.Folk hoppade när det blev brist på livbåtar — en del kunde inte firas ner från det kantrande fartyget.Dykare måste orientera sig bland 1 500 hytter. Försöken att lokalisera saknade intensifierades sedan man hört hyttchefens röst från tredje däck.- Vi gör det omöjliga för att nå denna person, sade Nicastro.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.