”Sverige bör erkänna Palestina”

Nyheter Sverige bör både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN, skriver partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren på DN-Debatt.
Publicerad 15 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix

Sverige bör både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN, skriver partiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren på DN-Debatt. Partistämman i september sade att Sverige bör erkänna Palestina om inte fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier gav ett "snart och tydligt resultat". Då tyckte Kerstin Lundgren att fredsprocessen borde få en chans till.

Men nu är det dags att ta steget. Det faktum att fredsprocessen pågått så länge utan en lösning visar att dagens situation inte ger avgörande förutsättningar för fred, skriver hon.Frågan om Palestinas status blev högaktuell under hösten när Sverige röstade nej till Palestinas ansökan om att bli medlem av FN-organet Unesco.

Snart väntar en omröstning i generalförsamlingen om palestiniernas status. Där bör Sverige rösta ja, menar Centern.Frågan splittrar regeringen. Kristdemokraterna har liksom Centern varit redo att diskutera ett erkännande medan Moderaterna och Folkpartiet inte tycker att Palestina uppfyller villkoren för att bli erkänt som självständig stat.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.