Spännande framtid väntar

Personligt Viktor Angyal har arbetat ett år på Norra Skånes kundtjänst.
Personligt • Publicerad 16 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Viktor Angyal slutar nu på Norra Skånes kundtjänst och styr kosan mot svenska ambassaden i Ungern. FOTO: VERONICA HEDLUND
Viktor Angyal slutar nu på Norra Skånes kundtjänst och styr kosan mot svenska ambassaden i Ungern. FOTO: VERONICA HEDLUND

Viktor Angyal har arbetat ett år på Norra Skånes kundtjänst. Tidigare har han varit verksam inom marknadsföring på en mediebyrå och arbetat som elektroniksäljare. I bagaget har han ekonomistudier på högskolan i Kristianstad. – Redan då låg marknadsföringen mig varmt om hjärtat. Jag läste internationell ekonomi där de flesta av kurserna var på engelska.

För två månader sedan kände han att det var dags att vidga vyerna och hitta på något nytt. Han letade möjligheter att kunna arbeta för en svensk organisation i den forma hemstaden Budapest. En platsannons funnen på villovägar blev möjligheten han sökte, och som han säger, så halkade han in i sitt nya liv som på ett bananskal. Nu får han användning både för engelskakunskaperna och det faktum att han talar flytande ungerska. På fredag bär det av till den ungerska huvudstaden Budapest och ett jobb på svenska ambassaden som administrativ assistent och receptionist. – Jag hade tur som fick detta jobbet, jag skickade in en ansökan fast ansökningstiden gått ut.

Sedan gick det undan. I mellandagarna intervjuades han av ambassadören och den 30 december fick han veta att jobbet var hans. Knappt två veckor senare kommer han att sitta på planet.– Det här jobbet är en gigantisk möjlighet och språngbräda in i mitt nya liv. Jag kommer hinna knyta många kontakter. Det känns bra att jag arbetar för den svenska staten, på så sätt har jag med mig den svenska kulturen in i den ungerskaViktor Angyal hoppas att det nya arbetet ska bli ingången till en karriär på utrikesdepartementet, exportrådet eller inom ambassaden.– Jag är social och trevlig och jag vill jobba mig uppåt.

Det syns tydligt på Viktor Angyal att han är glad över sitt nya jobb. Nervös verkar han inte vara.– Nej, nervös är jag inte, men ibland kommer det en våg av "Jag ska lämna hela mitt liv, det här är stort!". Får man en sådan här chans måste man ta den, det är ett "once in a lifetime-opportunity".Helt ensam är han nu inte i den nya hemstaden, hans bror flyttade till Budapest för sju-åtta år sedan. Men mamma och pappa stannar kvar i Kristianstad. – Det känns konstigt att lämna sitt gamla liv, men samtidigt spännande. Jag har fått mycket support, alla är glada för min skull. Han kommer vara provanställd i sex månader på ambassaden i Budapest och har bestämt sig för att så länge ska han, minst, stanna i Ungern.– Trivs jag så stannar jag tills vidare. Jag har alltid varit en internationell personlighet, när jag var lite drömde jag om att bo i Spanien. Det gjorde jag också ett tag.

Var ser du dig själv om tio år?– Spontant på en båt. Såklart med en familj och ett stabilt jobb och gärna en trädgård att pula i. Men sedan länge har jag drömt om att äga en båt, vad för båt eller var i världen spelar inte så stor roll, men på en båt. Att avresan går just fredagen den 13:e är ingen slump, berättar Viktor Angyal.– Folk kanske tycker det låter konstigt att välja att flyga just det datumet, men fredag den 13:e har alltid varit min turdag. Och fredag den 13:e 2012 börjar mitt ny liv.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.