Vad är Läckberg jämfört med alla sportlantisar?

Sport Nej, jag undrar i stället var alla sportlantisar tagit vägen.
Sport • Publicerad 16 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix och Skånskan
Foto: Scanpix och Skånskan

Nej, jag undrar i stället var alla sportlantisar tagit vägen. På listan över 100 hedervärda "lantisar" finns bara två idrottare. Skandal.

Finns det några som liksom idrottare kan höja värdet på landsbygdshålor och avfolkningsbygder? Det är genom idrotten som vi åtminstone ibland kan slippa den totala Stockholmsfixering som annars råder i svensk riksmedia. Det är i sportens värld som små obetydliga orter, långt ifrån myndigheter och kungliga slott, kan framstå som kraftfulla vulkaner varur det sprutar adrenalin, talang, dramatik och succésagor.

Hade SVT-bilen rullat in i Hästveda om det inte varit för Ida Therese Nerell? Hade värmländska hörts lika ofta på tv om inte Stefan Holm blivit världsbäst i höjd? Hade Flyinge nämnts lika ofta i text utan Rolf-Göran Bengtsson? Eller titta på Vittsjö som går från by längs väg 117 till fotbollens absoluta finrum. Och då har jag inte ens börjat räkna upp otaliga föreningar och arenor som bara genom sina färger och namn ritar upp ett levande Sverige som finns även utanför städer med invånarantal över 50 000.

Världsbästa armbryterskan Heidi Andersson är den enda idrottare som når en rättmätig toppnotering på tidningen Lands lista. Byn Ensamheten hade inte varit mycket utan henne.Den andre idrottaren? Inte ens här kan man ducka för Zlatan Ibrahimovic som blivit hedersmedlem i Offerdals spelmanslag, vilka han sällskapade med under älgjakten i höstas.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.