Fler utredningar för Garvaren

Hässleholm Det beslutade byggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Det beslutade byggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde.Nämnden vill att exploatören, Noréns Fastighets AB, ska göra kompletterande utredningar avseende buller, vibrationer, geotekniska och miljötekniska förhållanden och skuggpåverkan.Efter att planförslaget varit ute på samråd har flera myndigheter, däribland Länsstyrelsen, haft synpunkter på det tänkta 16-våningshuset. Man pekar bland annat på omfattande bullerstörningar och de markföroreningar från den tidigare kemtvätten som funnits på tomten.Länsstyrelsen bedömer riskerna avseende närheten till järnvägen och farligt gods som godtagbara, men säger samtidigt att detaljplanen kan skada riksintressen för kommunikation, dvs järnvägen.Byggnadsnämndens ordförande, Peter Groth (MP) menar också att man måste ha de planerade höghastighetstågen förbi Hässleholm i åtanke vid upprättandet av detaljplanen.Stadsbyggnadskontoret skriver i sin kommentar att eventuella framtida bullerstörningar kan lösas genom exempelvis bullervallar, skadefriglas och vibrationsdämpande åtgärder vid spåren och kanske också lägre hastigheter för höghastighetstågen genom Hässleholm. Byggnadsnämnden vill också att parkerings- och avfallshanteringen ska undersökas vidare.Flera yttranden från privatpersoner pekar bland annat på förstörd gatubild, ökad trafik på vissa gator, buller och skuggpåverkan.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.