Arbetslösheten ökar

Hässleholm – Det är inga katastrofsiffror, men statistiken visar ett trendbrott.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Jakob Olsson på arbetsförmedlingen i Hässleholm är orolig för trendbrottet på arbetsmarknaden. Arbetslösheten har börjat öka igen efter att under flera år ha minskat. För att möta denna trend ska de nu anställa mellan fem och sex nya medarbetare. Arkivbild
Jakob Olsson på arbetsförmedlingen i Hässleholm är orolig för trendbrottet på arbetsmarknaden. Arbetslösheten har börjat öka igen efter att under flera år ha minskat. För att möta denna trend ska de nu anställa mellan fem och sex nya medarbetare. Arkivbild

– Det är inga katastrofsiffror, men statistiken visar ett trendbrott. Det tyder på att vi går mot sämre tider, säger Jakob Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Hässleholm. I Hässleholm ligger arbetslösheten på 8,3 procent för december, vilket inkluderar öppet arbetslösa och dem som deltar i någon form av aktivitetsprogram som praktik eller arbetsmarknadsutbildningar. Också här ses en svag ökning av antalet arbetslösa jämfört med december 2010. Enligt arbetsförmedlingens prognos för länet kommer arbetslösheten fortsätta stiga under året. Arbetsförmedlingen i Hässleholm har dock fått mer resurser från staten för att kunna möta lågkonjunkturens effekter på arbetsmarknaden. – Regeringen har varit ute i ovanligt god tid med att sätta in åtgärder, normalt brukar vi vara långt in i lågkonjunkturen innan något händer, säger Jakob Olsson. Sedan tidigare finns cirka 35 handläggare anställda på arbetsförmedlingen i Hässleholm.– Nu kommer vi kunna anställa 5-6 handläggare till, säger Jakob Olsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.