Så mycket höjs politikernas löner

Hässleholm Hässleholms poltikerskara har i och med det nya året fått nya löner.
Hässleholm • Publicerad 19 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Hässleholms poltikerskara har i och med det nya året fått nya löner. Det som avgör hur stor löneförhöjningen blir är enligt ett gammalt beslut fjolårets genomsnittliga löneutveckling för samtliga kommunens anställda.20111 låg genomsnittet på 2,41 procent.Grundbeloppet ligger efter årliga uppräkningar nu på 60 466 kronor. Det är det belopp som huvudkommunalrådet, det vill säga Urban Widmark, ska ha i månadslön.Hans lön höjs därmed med drygt 1400 kronor, från de 59 043 kronor han tidigare tjänat per månad.

Widmarks kommunalrådskollega Lars-Göran Wiberg (C) och oppositionsrådet Tommy Nilsson (S) får 90 procent av grundbeloppet. I detta fallet 54 419 kronor.–Vi har valt en modell i Hässleholm som är bra, säger Widmark.–Vi låste ett grundbelopp år 2002 och har sedan gjort en årlig uppräkning av det utifrån den genomsnittliga höjningen bland de anställda.Tommy Nilsson (S) håller med.–Det är viktigt att det inte är vi politiker själva som sitter och beslutar om våra löner utan att detta följer den generella höjningen.

Samtliga politiker –i såväl nämnder som bolag – får förstås del av höjningen. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Berglund leder nämndsligan med 27 210 kronor i månaden för sitt deltidsuppdrag.

Kristina Larsson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.