Skånsk besvikelse över ny vapenlag

Malmö Efter de senaste årens gängkrig i Göteborg och de senaste månaders mord i Malmö har många krävt hårdare straff för vapenbrott och att polisen ska få möjlighet att avlyssna.
Malmö • Publicerad 19 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021

Efter de senaste årens gängkrig i Göteborg och de senaste månaders mord i Malmö har många krävt hårdare straff för vapenbrott och att polisen ska få möjlighet att avlyssna. Men i den remiss som justitieminister Beatrice Ask på torsdagen skickade till Lagrådet finns inga skärpta straff och inga förslag som går polisen till mötes.Förändringarna av vapenlagen som föreslås är i stället att fler ska kunna dömas för grovt brott. Det gäller till exempel om vapnet påträffas på allmän plats eller en skola. Det betraktas också som grovt vapenbrott om det rör sig om flera vapen. Den som förvarar olagliga vapen åt någon annan ska också straffas.–Det uppfyller inte polisens alla önskemål och det är en fråga som vi måste gå vidare med, säger justitieminister Beatrice Ask som aviserar en ny utredning som ska se över straffskalorna.Malmös länspolismästare Eva Årestad Radner är besviken på regeringens förslag.–Vi har signalerat så kraftigt att det är ett verktyg vi behöver och jag hoppas att regeringen fortsätter arbeta med frågan. Vi måste verkligen få de här möjligheterna, säger hon till TT.Justitieutskottets ordförande, skånske riksdagsmannen Morgan Johansson (S) är också kritisk och påpekar att socialdemokraterna redan i höstas lämnade in yrkanden om höjda straff och möjlighet till telefonavlyssning till justitieutskottet. Dessa kommer att behandlas den 14 februari.–Det kan mycket väl bli så att det finns en majoritet i riksdagen för en höjning av straffskalan och kanske också för telefonavlyssning, även om det är mer osäkert. Regeringen kan mycket väl bli omsprungen i de här frågorna.Beatrice Ask partikamrat i Malmö, kommunalrådet Anja Sonesson, tycker däremot att utredningen är ett stort steg i rätt riktning– Ju högre straffvärde ett brott har, desto större befogenheter får polisen och det behöver de för att effektivt kunna arbeta med att få bort skjutvapen från gatorna i Malmö, säger hon i ett pressmeddelande, men tillägger att hon hoppas att utredarna arbetar snabbt:– Malmö har inte råd att vänta.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.