Strömavbrott lex Maria-anmält

Skåne/Kristianstad Den allvarliga incidenten är nu lex Maria-anmäld.
Publicerad 19 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Den allvarliga incidenten är nu lex Maria-anmäld.

Den 3 november började arbetet med att sätta upp staket runt en helikopterplatta vid sjukhuset. En grävmaskin borrade då sönder en kabel. Ett jordfel som följde gjorde många av sjukhusets viktigaste funktioner strömlösa. Den vanliga elmatningen från Näsby stannade av och Centralsjukhusets reservkraft gick igång, men fungerade bara på en del av sjukhuset.

Efter 20 minuter fann man källan till felet och efter 50 minuter fungerade strömmen igen efter omkopplingsarbeten. Varken patienter eller personal skadades vid händelsen, trots att västra delen av lasarettet, inklusive akutmottagningen var strömlös i 50 minuter. Under strömavbrottet kunde akuten inte ta emot patienter med livshotande tillstånd.

All hjärtövervakning låg nere, liksom andra typer av övervakning och larm. Det datorburna journalsystemet gick inte att använda. Flera undersökningar och behandlingar fick avbrytas när strömmen gick.

Det fanns en otydlighet i kommunikationen mellan beställare och entreprenöre, vilket gjorde att entreprenören borrade på fel plats. Dialogen mellan Regionservice och C4-elnät fungerade inte som tänkt.Nu ska sjukhuset gå igenom rutinerna och tekniken med Regionservice för att förhindra liknande allvarliga händelser i framtiden, skriver sjukhusledningen i lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.