Inga privata fester aktuella i trädhuset

Hässleholm Dyr hyreskostnad och ännu dyrare servering har avskräckt många privatpersoner från att hyra trädhuset.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Utsikten beundras mest av konferensgäster. Många privatpersoner avskräcks av matpriserna när det gäller att hyra Hovdalas trädhus för bröllop och andra tillställningar. Foto: Jörgen Ahlström/Arkiv
Utsikten beundras mest av konferensgäster. Många privatpersoner avskräcks av matpriserna när det gäller att hyra Hovdalas trädhus för bröllop och andra tillställningar. Foto: Jörgen Ahlström/Arkiv

Dyr hyreskostnad och ännu dyrare servering har avskräckt många privatpersoner från att hyra trädhuset.Efter kritiken ville kulturnämndens ordförande Åke Sundkvist (M) ändra på reglerna "så fort som möjligt".– Privatpersoner ska själva få kunna sköta maten eller ha egen catering, sade han till Norra Skåne sommaren 2010.Ett och ett halvt år senare har dock ingenting hänt. Och idag är både hans efterträdare Margreth Segerstein (M) och slottsansvarige Jens Olsson negativa till idén med egen catering.

Margreth Segerstein säger först att det skulle vara svårt för folk att laga mat i trädhusets minimala kök. I nästa andetag konstaterar hon att det skulle kunna bli problem med skadegörelse om man lät privatpersoner hyra in sig utan catering och därmed någon ansvarig på plats.–Att släppa trädhuset fritt till privata fester är inget jag tänker jobba för. Jag är rädd för att det blir nedgånget. Däremot vill vi bättre lansera att det är möjligt att ha konferenser där ute, och att det blir mer känt för privatpersoner att de kan åka dit under sommarmånaderna och fika.Jens Olsson är inne på samma spår.– Med egen catering kvarstår fortfarande väldigt mycket kostnader för oss. Vi måste anlita ett städbolag och det behövs personal på plats för att förhindra skadegörelse.

Jens Olsson hoppas däremot att öppettiderna, som ifjol var tisdag-söndag under juni-augusti, ska kunna utökas till helgöppet under maj och september månad.Då framförallt med syftet att antalet konferensgäster ska öka.–Ju fler som besöker oss, desto fler konferenser får vi. Även om man är här som privatperson så är man ju anställd någonstans, och på så sätt blir sommarens öppethållande en typ av marknadsföring.

Den som privat vill hyra huset med den hänförande utsikten på Hovdala är hänvisad till att ordna mat från en av tre konferensaktörer: Restaurang Norra Station, Wärdshuset Skyrupsgården eller Hotell Statt. Därutöver utgår en hyra på runt 5000 kronor.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.