Nominerad till Årets Bild – igen

Hässleholm Han sitter i soffan och tittar i taket när tidningen ringer.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Jörgen Johansson är nominerad i Årets bild.
Jörgen Johansson är nominerad i Årets bild.

Han sitter i soffan och tittar i taket när tidningen ringer.– Att bli så musikaliskt och yrkesmässigt belönad på en och samma vecka. Det är stort. Jag är en väldigt lyckligt lottad man just nu, säger Jörgen Johansson.

På torsdagen stod det klart vilka fotografer som nominerats i den prestigefyllda tävlingen Årets bild. Totalt skickades drygt 4500 bilder, inklusive bildspel, l in till tävlingen. 34 fotografer nominerades och kommer att prisas vid finalen i Malmö den 16 mars. Vem som har tagits årets bild och vem som blir årets pressfotograf avslöjas då. – Det vi vet nu är att vi får första, andra eller tredjepris i någon av kategorierna, säger Jörgen Johansson.

Han är i dag frilans, men har tidigare arbetat som fotograf och fotochef på såväl Norra Skåne som Skånska Dagbladet. Numera medverkar han återkommande i tidningarnas helgbilagor med porträtt och större reportage från Sverige och andra länder.

Detta är tredje gången Jörgen Johansson nomineras i den riksomfattande fototävlingen.2005 tog han hem priset för Årets nyhetsbild med en bild på Ulf Olsson (som dömdes för Helénmordet).Två år senare kom Jörgen på andra plats i kategorin Svenskt vardagsliv. Den bilden föreställde hans fötter på en brygga vid Finjasjöns algblommande vatten.– Det var en bild jag råkade ta av misstag.

Bilden blev dock till ett mångårigt projekt. Jörgen har efter det fotograferat sina fötter på besök i de mest skiftande miljöer i bland annat Asien, USA, Europa och återigen hemma i Finja. Under våren blir bilderna en utställning i Malmö. Även Skånskans forograf Emil Malmborg är nominerad till Årets bild. Den 16 mars står det klart hur det gått.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.