Ny bro även för uttrar

Hässleholm Trafikverket begär tillstånd hos mark- och miljödomstolen för att bygga en ny bro över Helge å vid Hörlinge nära Osby samt riva den provisoriska.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Göran Olsson/Arkiv
Foto: Göran Olsson/Arkiv

Trafikverket begär tillstånd hos mark- och miljödomstolen för att bygga en ny bro över Helge å vid Hörlinge nära Osby samt riva den provisoriska.Den tidigare bron raserades då en damm brast i november 2010.

Bron byggs cirka 10 meter uppströms den gamla. Den utförs som en stålbalksbro i ett spann med spännvidden 35 meter.Brobanan utförs i betong. Fri bredd blir 8 meter vilket lämnar utrymme även för gående och cyklister. Byggstarten är beräknad till sommaren.

En landpassage under bron utförs för att underlätta passage för landlevande eller semiakvatiska djur, till exempel utter.Kostnaden för den nya bron och rivningen av den provisoriska är beräknad till 11 miljoner kronor.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.