Risk att publiken flyr Hässleholm

Hässleholm Ja det befarar Staffan Hammer som är ordförande i Hässleholms teaterförening eftersom Röda salongen i kulturhuset blockeras av musikalen \"Allt eller inget\".
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Cabaret var en succé i Hässleholm. Nu har det blossat upp ett kulturbråk kring Good shows nya föreställning i Hässelholm.
Cabaret var en succé i Hässleholm. Nu har det blossat upp ett kulturbråk kring Good shows nya föreställning i Hässelholm.

Ja det befarar Staffan Hammer som är ordförande i Hässleholms teaterförening eftersom Röda salongen i kulturhuset blockeras av musikalen "Allt eller inget".

Det i sin tur innebär att föreningen, som årligen får 300 000 kronor av kulturnämnden, tvingas säga nej till intressanta föreställningar under hösten.Röda salongen är nämligen bokad för musikalen "Allt eller inget" från slutet av oktober till slutet av december. En satsning som kommunen bidrar med 600 000 kronor till. Kommunens samarbete med Good Show stannar inte med det. Enligt samma beslut ska teaterbolaget och kommunen samarbete i tre steg med hundraårsfirandet 2014 som final. – Hade det här varit i höstas hade vi fått säga nej till "Den girige" i som en ensemble från Dramaten spelade för fulla hus under två föreställningar, konstaterar Staffan Hammer.

Kommunstyrelsens beslut att bidra med pengar till uppsättningen har redan fått uppmärksammade följder. Hesslekörens sedan länge inbokade julkonsert avbokades av kulturförvaltningen och flyttas förmodligen till Qpoolen. Nu känner även teaterföreningen att verksamheten hotas. Och Staffan Hammer tycker det är anmärkningsvärt att det är kommunstyrelsen som på det här sättet dikterar vilka föreställningar som ska få tillgång till Röda salongen.

– Jag hade accepterat om det här kommit från kulturnämnden som är vår facknämnd. Det rätta hade naturligtvis varit att be kulturnämnden att sätta sprätt på de här pengarna om man vill satsa på en stor teateruppsättning och sätta kulturhuset på kartan. Det känns som man beslutat över huvudet på kulturnämnden, resonerar Staffan Hammer som själv har en mångårig bakgrund som kommunpolitiker.Verkligheten för teaterföreningen är att kulturhusets röda salong är bokad under cirka en månad under våren för bland annat Casionorevyn. Därutöver är salongen bokad varje sista måndag i månaden för kommunfullmäktiges sammanträden. Nu försvinner även stora delar av hösten eftersom Good show är inbokade på bästa speltid för föreningen.

– Det kan innebära att vi inte kan ta hit "Brun utan sol", en förställning vi preliminärbokat där välkända artister som Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Kayo medverkar, konstaterar Staffan Hammer.Staffan Hammer tycker att de ideella krafterna på det här viste trängs undan till förmån för kommersiella intressen och frågar sig:– Är det tanken att Qpoolen ska bli den nya teatersalongen? Är det fler än Hesslekören som ska hänvisas dit?

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.