Musiken i fokus för Silviaskolans elever

Hässleholm Att döva och hörselskadade inte skulle ha något utbyte av musik är en myt som går att ta död på ganska snabbt.
Hässleholm • Publicerad 21 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Med en bit trädgårdsslang och en avskuren petflaska går det att bygga ett valthorn. 		 Foto: Stefan Sandström
Med en bit trädgårdsslang och en avskuren petflaska går det att bygga ett valthorn. Foto: Stefan Sandström

Att döva och hörselskadade inte skulle ha något utbyte av musik är en myt som går att ta död på ganska snabbt. Spelglädjen och taktkänslan som eleverna visade upp vid sin konsert på Resecentrum var imponerande.– De här eleverna hör, men kanske inte lika bra som alla andra. Men då får man anpassa musiken efter det, och det är det vi gjort den här veckan, säger Jeanette Arderup som är specialpedagog på Silviaskolan.

Veckan som gått har till mångt och mycket handlat om musik för de 52 eleverna på Silviaskolan. Eleverna har tillverkat egna instrument (valthorn, flöjtar och gitarrer), lärt sig spela ukulele, haft danslekar och ett antal musiker har bjudits in till skolan.– Vi har köpt elva stycken ukuleles, och alla kan spela på dem nu. Just ukulelen är lite lättare att lära sig spela än gitarr, och så är den mindre och behändigare, säger Jeanette Arderup.Vid gårdagens konsert på Resecentrum medverkade musikerna Gösta Petersén, Åke Egevad, Ninni Carr och Mats Larsson, och tillsammans med de spelglada eleverna livade de upp de väntande resenärerna och andra förbipasserande.

Den normalt kanske lite tryckta stämningen på Resecentrum byttes till lite förvånande leenden hos många, och det var mer än en som stampade takten till musiken. Dessutom var det några som visade sin uppskattning genom att skänka pengar till eleverna.– Titta här. Här har vi fått pengar av en dansk musiklärare som tyckte ni var jätteduktiga, säger Jeanette Arderup till sina elever när konserten är över och det är dags att spelande gå tillbaka till Silviaskolan.Under eftermiddagen gavs det diverse konserter i Västerskolans aula. Bland annat bjöds det på trumsolon, tecken- och pratsång och en specialkomponerad födelsedagssång till Silvia-skolan.– Skolan fyller faktiskt 19 år i dag (läs: i går) så det passar bra med de här konserterna. Och vi har redan bjudit in drottning Silvia till 20-årsjubileet nästa år, säger Jeanette Arderup.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.