Politiska röster om Juholt

Nyheter Ett distrikt som så sent som på fredagen offentligt gick ut och önskade Håkan Juholts avgång.
Publicerad 21 januari 2012 • Uppdaterad 30 november 2021

Ett distrikt som så sent som på fredagen offentligt gick ut och önskade Håkan Juholts avgång.- En punkt var nådd då det inte längre gick att återupprätta förtroendet och det här var enda möjliga utvägen.

- Jag hoppas att Håkan — han är ju ung — kommer att fortsätta att vara aktiv på olika sätt.Lars Stjernkvist, tidigare S-partisekreterare och nu kommunalråd i Norrköping.

"Beskedet är inte oväntat, det fanns inte så många alternativ i det här läget. Håkan Juholt är en sympatisk människa och tveklöst en skicklig retoriker men i partiledarollen tycks det ha blivit fel från början".Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.

- Det viktigaste är att man så snabbt som möjligt utser en person som kan vara en samlande gestalt så att vi kan börja prata politik igen.Gabriel Wikström, SSU-ordföranden.

Krisen för Socialdemokraterna är inte i första hand — Juholts serie av misstag till trots — en ledarkris utan en kris för ett parti som inte förmått formulera attraktiva och hållbara svar på dagens stora frågor.KD-ledaren Göran Hägglund.

- Ett nödvändigt, men tråkigt, beslut.Britta Lejon (S), förra demokratiministern.

- Socialdemokraterna kommer att resa sig och samlas för att få fram en ny ordförande.Ardalan Shekarabi, ordförande för partiets tidigare kriskommission.

- Det viktiga för Socialdemokraterna nu är att de sluter upp kring en ny ledare och slutar med det här interna krypskyttet.Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter.

"Jag förstår Håkan Juholts beslut. Hans situation blev ohållbar. Håkan är trevlig som person och tuff som debattör. Jag kommer att sakna honom".FP-ledaren Jan Björklund.

"Jag vill tacka Håkan Juholt för samarbetet under den här tiden. Håkan Juholt är en engagerad politiker och en skicklig debattör. Jag önskar honom allt väl i framtiden".Statsminister Fredrik Reinfeldt.

- Håkan Juholt har gjort det som är rätt, det som är värdigt och det som är lojalt i den här situationen.Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet.

- Det är tragiskt för vårt parti, för Håkan Juholt som person och det är tragiskt för svensk politik där vi nu har en situation med en regering som står med en oerhört försvagad opposition.Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg.

- Vi måste nu i den här svåra situationen stabilisera och få arbetsro så att vi snabbt kommer fram till en efterträdare och en organisation som fungerar, att vi så snabbt som möjligt återkommer till politiken.Stefan Löfven, IF Metalls ordförande och ledamot av partiets verkställande utskott (VU).

- Det var väl den enda utvägen. Han och hans parti hade hamnat i en återvändsgränd. Det höll inte längre. Statsvetaren Jenny Madestam.

"Vi har lärt känna Håkan Juholt som en sympatisk och trevlig person. För Håkan Juholt personligen är det naturligtvis ett tufft beslut att fatta när han nu väljer att avgå. Vi har förståelse för hans beslut".Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin.

"Ett väntat besked som visar på vidden och djupet av krisen i S"."Jag vill tacka Juholt för spänstiga debatter och inväntar med intresse en ny, offensiv oppositionsledare".Centerledaren Annie Lööf.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.