Trädhusets minus mörkas enligt SD

Hässleholm Enligt bokslutet visar trädhuset upp ett underskott på 142 000 kronor för år 2011.
Hässleholm • Publicerad 21 januari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt bokslutet visar trädhuset upp ett underskott på 142 000 kronor för år 2011. Då har dock inte de 500 000 kronor som kommunen årligen pumpar in i verksamheten räknats in.–Totalt är det alltså 640 000 kronor som kommunen går back genom att ha trädhuset, menar Patrik Jönsson, som är ledamot i kulturnämnden och länge varit kritisk till att kommunens investering i det udda huset bland träden.De 500 000 kronorna är tänkta att täcka en del av hyreskostnaderna till ägaren, det kommunala industribyggnadsbolaget Hibab. Hyran av trädhuset ligger nämligen på hela 819 000 kronor om året.

Hur stort underskottet är beror alltså på hur man räknar. Ser man kostnaderna ur ett större kommunperspektiv blir utgifterna stora –men drar man av hyresbidraget och ser enbart till kulturförvaltningens budget för trädhuset stannar siffran på 142 000 kronor.Kulturchefen Lars Härstedt-Salomonsson påpekar att bidrag i stil med de 500 000 kronorna, som sedan inte syns i bokslutet, inte är något unikt för trädhuset.–Även för kulturhuset utgår ju en summa pengar som ska täcka en del av hyran, konstaterar han.

Bidraget ifråga kom till i samband med att ansvaret för trädhuset lades över på kulturförvaltningen.–Det ska ju täcka en del av amorteringen på huset, berättar slottsansvarige Jens Olsson.Intäkterna från trädhuset låg ifjol på 163 000 kronor. Efter smärre kostnader för städning och internet stannar minusresultatet på 142 000 kronor, vilket var bättre än året innan.

Patrik Jönsson och Sverigedemokraterna krävde inför årets budget att kommunen skulle göra sig av med trädhuset.–Underskottet på 640 000 kronor motsvarar två tjänster. Vi vill att huset antingen ska drivas i privat regi eller helt enkelt monteras ner och säljas. Vinsterna står ju inte alls i relation till kostnaderna, säger Jönsson bestämt.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.