Välkomnar nya elever

Hässleholm Det börjar dra ihop sig.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto. Stefan Sandström. Öppet hus på gymnasieskolorna i Hässleholm. Foto. Stefan Sandström
Foto. Stefan Sandström. Öppet hus på gymnasieskolorna i Hässleholm. Foto. Stefan Sandström

Det börjar dra ihop sig. Senast den 17 februari ska kommunens niondeklassare ha lämnat in ansökan till sin studie- och yrkesvägledare på sin grundskola med val om vilken gymnasieskola och program de vill gå på. Därför var det i helgen öppet hus på flera av Hässleholms gymnasieskolor.

Intrycket rektorn på John Bauergymnasiet, Jonas Palmqvist Svensson, fick efter att ha pratat med besökande elever är att de ofta har god koll. – Eleverna vet ofta vad de är ute efter och är ofta pålästa, menar han.Vad betyder det att eleverna får komma hit och titta på skolan?– Det är jätteviktigt. Hur är lokalerna, hur är utrustningen? De får tid att prata med elever och lärare. Några som vet vad de är ute efter är Marlene Johannesson och Amanda Jensen. De går grundskolan i Tyringe men har siktet inställt på samhällsvetenskapligt program med inriktning på medier. – Jag har en kompis som tyckte det var bra. Det verkar seriöst, menar Amanda Jensen. De har ännu inte bestämt sig helt men säger att de har fått ett gott intryck. Samtidigt menar de att det finns bra alternativ.

– Det finns många valmöjligheter, menar Marlene Johannesson. Inne i Jacobsskolans lokaler pysslar eleverna som går programmet textil och konfektion med att konstruera mönster till kläder. Margareta Heinmert har själv gått utbildningen på Jacobsskolan men är sedan länge yrkeslärare på linjen. – Man ska tycka att det är roligt att sy. Den stora majoriteten av eleverna på linjen kommer inte från Hässleholm. – Oftast är det tre till fyra elever från kommunen. Resten kommer utifrån. Malin Kinnberg går i andra klass och representerar den stora majoriteten på linjen. Hon kommer ursprungligen från Klagshamn strax söder om Malmö, och kände ingen när hon flyttade till Hässleholm för att gå utbildningen hon önskade.

Just nu håller hon på att göra en blus till sig själv, efter eget tycke. Hon uppskattar den personliga valfriheten på programmet, men betonar att hon som elev även får lära sig mycket av de baskunskaper som ingår i ämnet. – Det är en seriös utbildning och man lär sig extremt mycket. I framtiden vill hon arbeta som mönsterkonstruktör.– Det känns som att man har möjligheten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.