TV 4 News ser dagens ljus

Kultur och Nöje Det är med stort självförtroende som Nyhetsbolaget drar igång TV 4 News.
Publicerad 23 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Nyhetspresentatören Peter Lindgren ser fram emot att tittaren nu kommer få vara med hela tiden.

-Det kommer att bli lite fel ibland
Nyhetspresentatören Peter Lindgren ser fram emot att tittaren nu kommer få vara med hela tiden. -Det kommer att bli lite fel ibland

Det är med stort självförtroende som Nyhetsbolaget drar igång TV 4 News. Hit ska den nyhetstörstige alltid kunna söka sig för att hitta det senaste i nyhetsväg, men också analyser och debatt. Det utlovar Göran Ellung, vd för Nyhetsbolaget som sedan årsskiftet står för all produktion och nyhetsbevakning för TV 4 och nu TV 4 News.- När jag började tänka den här tanken för tre-fyra år sedan fanns det motsvarigheter i Norge och Danmark. De gav möjlighet att vara ständigt uppdaterade, säger Göran Ellung och fortsätter: - För ett tv-hus som sysslar med kanalverksamhet som har tv-apparaten som sitt främsta sätt att kommunicera på, så är det mest naturligt att använda tv:n, att inte döma ut den. Vi går inte med på att tv:n är föråldrad. Tv-konsumtionen bara ökar, så är det, säger Göran Ellung. Han är väl medveten om att det kommer att ta ett tag innan man når sina tittare eller snarare, innan tittarna upptäcker kanalen. Trots det ser Göran Ellung väldigt nöjd ut när han säger att han tror att många på SVT tycker att det är ganska jobbigt att det kommersiella bolaget startar det han kallar för "väldigt public service-liknande verksamhet". Det samtidigt som SVT väljer att satsa på nätet. Men det är en beskrivning som Jan Axelsson, programdirektör på SVT, inte skriver under på.- Det är alldeles utmärkt att TV 4 äntligen förstärker sin nyhets- och samhällsbevakning. Det är bra med konkurrens på det här området. Men vi anser att vi har ett bra, starkt koncept som vi kommer att jobba vidare med, säger Jan Axelsson och fortsätter: - De har valt att starta en nyhetskanal i en smal, nischad kanal som bara når en del av publiken medan vi satsar på ett brett nyhets- och samhällsutbud i våra huvudkanaler som når alla. Dessutom kommer vi i praktiken att fungera som en nyhetskanal vid stora händelser, då blir tvåan en nyhetskanal. I övrigt finns vi på webben och i mobilen. Vi vill vara där publiken finns, menar Jan Axelsson. Nyhetsbolagets vd Göran Ellung ser ett annat scenario framför sig:- Vi kan ta Danmark som exempel, där förhåller sig alla andra medieföretag till TV 2 News som startades 2006. Den är på på alla stationer, i alla tidningshus hela tiden. Det är där utspel görs och de har tagit nyhetsagendan, TV 2, genom sin nyhetskanal, säger Göran Ellung. Med en nyhetskanal som förutom BBC World News och aktualitetsprogram av exempelvis veteranen Göran Rosenberg, som ska vara på tårna dygnet runt, krävs det mer av journalisterna som ska leverera ännu fler rapporter och reportage än tidigare.- Vi siktar på den medieintresserade som verkligen vill vara uppdaterad, den medelålders kvinnan/mannen som vill ha en kunskap om vad som hänt och händer. Det kommer inte att vara en kanal som kommer att vara slarvig och busig utan snarare lite mer korrekt än "Nyheterna". Mer slips på och mörkare färger, säger Göran Ellung.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.