Fler väljer borgerlig begravning

Hässleholm Statistik som begravningsbyrån Fonus tagit fram visar att 10,3 procent av landets begravningar var borgerliga i fjol, jämfört med bara 4,3 procent 2001, uppger TT.
Hässleholm • Publicerad 24 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Enligt Daniel Hultnér
Enligt Daniel Hultnér

Statistik som begravningsbyrån Fonus tagit fram visar att 10,3 procent av landets begravningar var borgerliga i fjol, jämfört med bara 4,3 procent 2001, uppger TT.Både Richard Liljegren på Fonus i Hässleholm och Daniel Hultnér som äger Anderssons Begravningsbyrå, också i Hässleholm, märker av ökningen av borgerliga begravningar. De säger båda två att många de senaste åren gått ur svenska kyrkan, vilket bidrar till ett ökat antal borgerliga begravningar.– Även där man är medlem i Svenska kyrkan väljer de anhöriga ibland en borgerlig begravning, säger Daniel Hultnér.

Fonus i Hässleholm har inga siffror på hur många begravningar som hölls i borgerlig regi förra året. Men på Anderssons begravningsbyrå var 4,7 procent, nästan en av tjugo, av begravningarna 2011 borgerliga.Daniel Hultnér tror att skillnaden jämfört med riket som helhet kan förklaras i att man i ett mindre samhälle är mer trogen kyrkan. Några jämförande siffror som visar om de borgerliga begravningarna ökat över tid även i Hässleholm finns inte att tillgå.I hela norra Skåne var andelen borgerliga begravningar 9,3 procent förra året.

De borgerliga begravningarna kan hållas var som helst utom i själva kyrkan. Alla församlingar är dock skyldiga att tillhandahålla lokaler för de borgerliga begravningarna, oftast rör det sig då om ett närliggande kapell eller i församlingshemmet. Men som anhörig kan man välja vilken plats som helst för en borgerlig begravning.– Vi har åkt ut till ett hus i skogen. De hade satt upp ett tält i trädgården där begravningen hölls, berättar Daniel Hultnér.

Både Fonus och Anderssons begravningsbyrå räknar med att antalet borgerliga begravningar blir fler i framtiden.– Fler och fler i nästa generation träder ur Svenska kyrkan, så vi räknar med att det kommer att öka, säger Daniel Hultnér.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.