Klassiker på Snapphaneskolan

Broby Sjuorna och åttorna som har teater som elevens val på Snapphaneskolan har under hösten jobbat med en uppsättning av klassikern Alice i Underlandet.
Publicerad 24 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Alice i underlandet.
Alice i underlandet.

Sjuorna och åttorna som har teater som elevens val på Snapphaneskolan har under hösten jobbat med en uppsättning av klassikern Alice i Underlandet. En gång i veckan har de träffats och skrivit manus, repeterat, fixat kulisser och jobbat med ljud och ljussättning. Sen spelade de upp pjäsen för elever i F-6-klasser i hela kommunen och totalt har runt 500 personer sett den.– De har även spelat för föräldrar och kompisar. Och sen har andra hört av sig och visat intresse. De har väl hört om pjäsen och blivit nyfikna. Så därför kör vi två extraföreställningar i dag, berättar Boel Nilsson på Stenforsaskolan.

Tidningen besöker den första av de två extraföreställningarna. Den stressade kaninen skuttar iväg, Alice (som heter Alice på riktigt) följer efter och ramlar ner i kaninhålet och sen får vi träffa alla de välkända karaktärerna och uppleva den klassiska berättelsen – fast med en "Snapphaneskolantouch".– Ja, vi har väl satt lite vår egen prägel på den. Och framförallt nu när eleverna har spelat den några gånger har de utvecklats, de vågar mer, pratar högre och släpper loss, säger Boel Nilsson.

Hon berättar att det i första hand är sjuor och åttor som är med i ensemblen, men några nior har inte kunnat hålla sig borta och är med som "överåriga".– Niorna har ju sin revy till våren, men vi har med ett par nior här. Det blir en härlig gemenskap i gruppen. Vissa har spelat en del teater tidigare, för vissa är det helt nytt. Och det är jätteroligt att se hur de växer, säger Nilsson.– Några var rätt skeptiska till teater när vi började, men nu tycker de att det är jätteroligt.Kulisserna är till stor del digitala och ger ett proffsigt intryck.Varför Alice i Underlandet?– Vi försöker köra klassikerna, det hör ju till allmänbildningen att känna till vissa sagor. Vi har kört bland annat Peter Pan och Robin Hood tidigare, säger Boel Nilsson.

När Alice har vaknat efter den kaotiska rättegången och publiken hyllat skådespelarna med välförtjänta applåder passar vi på att prata med Alice. Det är två tjejer, Alice Nilsson och Sofie Klügel, som turas om att göra titelrollen och den här gången var det Alice som var Alice.–Det är jättekul med teater. Lite nervöst första gången, men nu är det bara roligt, säger Alice. – Det är roligt att få vara en helt annan person, fyller Sofie i.Alice Nilsson kände inte till så mycket om sin namne och hennes äventyr i Underlandet inför höstterminen, men Sofie Klügel visste mycket väl vilka Hjärter Dam och Den galne hattmakaren var.– Ja, jag kollade alltid på Alice i Underlandet när jag var liten, säger hon.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.