Skolhälsovårdens rutiner kritiseras

Broby Socialstyrelsen konstaterar att \"elevernas hälsa riskeras genom utebliva vaccinationer\".
Publicerad 24 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021

Socialstyrelsen konstaterar att "elevernas hälsa riskeras genom utebliva vaccinationer". Vidare kritiserar de att det inte har funnits rutiner som klargjort ansvarsfördelningen mellan skolvården och andra vårdgivare. Ansvar läggs också på skolsköterskan som inte kontrollerade vad som gällde vid vaccineringen.Det var när man gick igenom skolhälsovårdsjournaler i januari 2011 som man upptäckte att fyra elever hade blivit utan vaccination. Det de fyra barnen hade gemensamt var att alla hade varit i kontakt med barnhabiliteringen. Efter en utredning kom det fram att den ansvariga skolsköterskan hade trott att barnen hade vaccinerats på barnhabiliteringen. Utöver det konstaterade man också att det är en otydlig ansvarfördelning mellan skolan, skolhälsovården och barnhabiliteringen när det gäller vaccinationsrutinerna och att de behöver förtydligas.

När missförståndet uppdagades erbjöds barnen vaccination. Skolan klargjorde också vilken skolsköterska som ansvarar för barnen och att skolhälsovården har ansvar för alla elever när det gäller vaccination. Skolhälsovården har dessutom påbörjat ett arbete med en metodbok för elevhälsans medicinska del. Utöver de redan nämnda åtgärderna föreslås även att skolhälsovården tar fram tydliga rutiner som sedan ska dokumenteras. Socialstyrelsen bedömer att nödvändiga åtgärder är vidtagna och avslutar ärendet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.