Vill ha en ursäkt

Hässleholm – Jag vill ha en ursäkt från kommunen för min dotters tre bortkastade skolår, berättar Stefan som klarat sig bra i livet, besvären med bokstäverna till trots.
Hässleholm • Publicerad 24 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Stefan Rosén är mycket bekymrad för sin dotter och hennes skolgång. Foto: Carl-Johan Bauler
Stefan Rosén är mycket bekymrad för sin dotter och hennes skolgång. Foto: Carl-Johan Bauler

– Jag vill ha en ursäkt från kommunen för min dotters tre bortkastade skolår, berättar Stefan som klarat sig bra i livet, besvären med bokstäverna till trots.Vårterminen har precis startat. Det är dotterns sista på högstadiet och hon har underkänt i en rad ämnen. I fredags hade hon prov, men det var osäkert om hon skulle komma till skolan.I förra veckan var hon hemma. Kräktes och ville inte stiga upp. Och det är inte första gången det inträffar när det gäller skolgången. – Hon är alltid nervös inför prov, hon måste få hjälp att dela upp och få uppgifterna strukturerade, förklarar Stefan.Det sista de hört från skolan angående flickans skolgång är hon ska få hjälp att bland annat studera inför proven.– Men så vitt vi vet är de åtgärderna inte påbörjade. Från skolans håll är det locket på, vi vet ingenting samtidigt som det bara är en termin kvar, konstaterar Stefan Rosén.Själv minns själv hur han med duktiga lärares hjälp klarade av grundskolan i Hästveda. I dag är han egen företagare med elfirma, han arbetar som deltidsbrandman i Hästveda samtidigt som han sköter en skogsfastighet.Stefan och har begärt att få komma till dotterns skola för att berätta hur det är att vara dyslektiker och vilken hjälp som fungerar.– Men hittills har de sagt nej, berättar han.Stefan och hans fru Monica har under 1,5 års tid kämpat för att dottern ska få rätt hjälp.

Nu återstår en termin av nian och dottern är inte godkänd i en rad ämnen. I slutet av november kritiserades Hästveda skola av skolinspektionen för att flickan inte fått rätt stöd trots att hennes läs- och skrivsvårigheter varit kända sedan i fyran. I sjuan utreddes svårigheterna och efter ett helt år konstaterades att hon har dyslexi.– Är det rimligt att det ska ta ett helt läsår? Är det rimligt att en elev 2011 först i nionde klass får den stöttning hon har rätt till för att nå målen?, frågar sig Stefan.Som det ser ut i dag har dottern godkända betyg i engelska och svenska. Däremot är hon underkänd i bland annat fysik, matte, kemi och teknik. Hon har alltså vårterminen på sig att räta upp betygen för att ens ha en chans om att komma in på gymnasiet. Stefan berättar om oron för sin tös. Hur hon blir sjuk av prestationskraven, kräks i dagar och inte orkar gå ur sängen.– Hon är en försynt men motiverad tös som måste få stöd för att det ska fungera i skolan, berättar Stefan.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.