Pågatågsstationer ska minska buller

Skåne/Kristianstad Årsskiftet 2013–2014 får Önnestad och Fjälkinge tågtrafik.
Publicerad 25 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

Årsskiftet 2013–2014 får Önnestad och Fjälkinge tågtrafik. Under de samrådsmöten som Trafikverket hållit på orterna under hösten har det allmänt kommit positiva reaktioner på de framtida Pågatågsstationerna.

– För många boende kommer blir det en lägre bullernivå än i dag, säger Thomas Wellander, projektledare på Trafikverket.Trafikverket kommer att genomföra bullerdämpande åtgärder, bland annat sätta upp en skärm. För de flesta hus i Önnestad och Fjälkinge innebär detta en sänkning på ungefär 10 decibel jämfört med i dag. Eftersom decibel är en logaritmisk skala är det samma sak som en halvering av det upplevda bullret.– Pågatågen kommer att stanna i Önnestad och Fjälkinge en gång i timmen. Så som till exempel Sösdala och Vinslöv har det i dag, säger Mats Améen, chefsstrateg på Skånetrafiken.Till en början kommer Pågatåget till och från Malmö stanna på orterna. På längre sikt är tanken att Helsingborgståget ska gå hela vägen till Karlshamn och göra uppehåll i Fjälkinge.Tågtrafiken genom Önnestad ska ligga på samma nivå som i dag, med 105 tåg per dygn.Fjälkinge, som i dag inte passeras av några Pågatåg kommer att få en ökning med 22 tåg per dygn, till strax över 60 tåg per dygn.Fram till nu har projektet följt tidsplanen.Just nu håller Trafikverket på att färdigställa järnvägsplanen. Miljökonsekvensbeskrivningen för Fjälkinge station ligger hos länsstyrelsen och nästa vecka ska även Önnestads staions konsekvensbeskrivning hamna där.

Järnvägsplanen ska ställas ut så att allmänheten kan ta del, troligen på byarnas bibliotek.– Vi kommer att vara på plats en eftermiddag och en kväll på vardera ort. Det blir i bästa fall i slutet av februari eller början av mars, säger Thomas Wellander.Det som skulle kunna sinka processen är om någon överklagar järnvägsplanen till regeringen.– Då är det alltid frågetecken kring hur lång tid ett sådant överklagande tar, säger projektledare Thomas Wellander.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.