Åklagaren kräver långa fängelsestraff

Skåne/Kristianstad Den 15 oktober åkte tre medlemmar ur Kristianstadsgänget Syndicate Legion och hämtade 10 kilo dynamit i Malmö.
Publicerad 26 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Enligt åklagaren planerade de åtalade spränga en tatuerarstudio på Långebrogatan.
Enligt åklagaren planerade de åtalade spränga en tatuerarstudio på Långebrogatan.

Den 15 oktober åkte tre medlemmar ur Kristianstadsgänget Syndicate Legion och hämtade 10 kilo dynamit i Malmö. Om dessa sprängmedel handlade större delen av den sjunde och sista rättegångsdagen i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.Visste gängmedlemmarna om vad de transporterade? Skulle dynamiten användas mot ett rivaliserande gäng eller vidare till Blekinge?Här gick åklagarens Eva Norbergs och försvarsadvokaternas åsikter vida i sär.

Den 14 oktober skottskadades en 19-årig provmedlem i gänget Syndicate Legion vid Pirate Islands tatuerarstudio. Efteråt ska gängets 24-årige president sagt till 19-åringen att de skulle spränga Pirate Island, samt det hus utanför Kristianstad där den ansvarige för studion bodde. Tio kg dynamit skulle hämtas i Malmö, oklart när.19-åringen tog illa vid sig och tipsade polisen.Följande morgon åkte 19-åringen, en 20-åring och ledaren i två bilar till Malmö.

Polisen fick ett tips om att ledaren hyrt bil på en mack i Kristianstad och kopplade samman tipsen. På eftermiddagen grep de 20-åringen på väg in i Kristianstad med tio kg dynamit och ett antal tändhattar i en väska i bilen.Under gårdagen vittnade en sprängämnesexpert från Skånepolisen. Enligt honom var det enda som behövdes adderas för att skapa en tidsinställd bomb, en äggklocka och ett nio voltsbatteri.– Saker man lätt kan skaffa nästan vilken tid på dygnet som helst. Brottet var väldigt nära att fullbordas, om inte polisen satt käppar i hjulet. sade åklagaren.Åklagare Eva Norberg yrkade på fängelsestraff för de fyra inblandade:– Trots att 19-åringen visste vad resan gick ut på har han hängt med. Men man ska beakta att han tipsat polisen, sade hon.19-åringens advokat Thomas Ljungdahl ansåg att polisen inte fått tag på sprängämnet, om det inte vore för klientens tips. Han ifrågasatte om att transportera en väska med sprängämne och sprängkapslar verkligen var förberedelse till sprängning.– Det saknades väsentliga delar, som klocka, kablar och batteri. Förberedelse till förberedelse är inte straffbart, sade han.

Åklagaren menade att 40-åringen förvarat och förmedlet sprängmedlet:– Brottet ska ses som grovt eftersom han förmedlade vidare till personer inom gängvärlden, med stor risk att de explosiva varorna skulle få brottslig användning.40-åringens försvarare menade att det inte fanns Kersti Ingmar något som band klienten till dynamiten.Den 24-årige gängledaren har erkänt att han transporterat ett kg dynamit, för vidare transport till Karlskrona. Hans försvarare Esbjörn Svensson kritiserade att så stor vikt läggs vid vad 19-åringen sagt.

– Uppgifterna är inte så detaljrika. Det saknas brottsplan. Min klient har inte nog kunskap om sprängämnen, sade han.Enligt 20-årigen ens försvarare Peter Olofsson har 20-åringen varit ovetande om väskans innehåll när han transporterade den till Kristianstad. Efter förhandlingarna beslutade rätten att försätta 20-åringen och 40-åringen på fri fot. 24-åringen avtjänar ett annat fängelsestraff.Dom i målet väntas den 6 februari.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.