Handeln går varm i efterlängtad kyla

Hässleholm Enligt handelns utredninginstitut satte vi svenskar fart på ofattbara tre miljarder kronor under gårdagen då lönen äntligen rasslade in på våra konton efter en fattig januarimånad.
Hässleholm • Publicerad 26 januari 2012 • Uppdaterad 30 november 2021

Enligt handelns utredninginstitut satte vi svenskar fart på ofattbara tre miljarder kronor under gårdagen då lönen äntligen rasslade in på våra konton efter en fattig januarimånad. Per Wallin som är ekonom på Intersport menar att hans butiker inte förväntar sig några explosioner av handel i januari.– Nej, vi har inte så stora förväntningar på januari utan vet att folk håller igen efter julfirandet. Så just nu ligger våra butiker i nivå vad vi förväntat oss, säger han.

Den ovanligt milda hösten har slagit hårt mot detaljhandeln. Särskilt kläder, skor och vintersportsutrustning har haft det motigt.– Försäljningen av jackor har gått väldigt trögt och övehuvudtaget har försäljningen av vinterutrustning varit dålig. Men det finns skillnader mellan olika segment, säger Per Wallin och förklarar att alpinutrustning inte påverkas nämnvärt av det milda vädret eftersom folk åker till fjällen och alperna för att åka utför. – Då är längdskidor mer känsligt liksom skridskor när spår och isar inte kan användas i Skåne, säger Per Wallin som dock hoppas på fyra årstider.

Väder som är en enda lång grå historia höst som vinter är inte roligt för någon. Och knappast bra för affärerna. – Men nu är ju vintern här med snö och kyla. Även om det brukar ta några veckor innan folk kommer igång med sin handel så tror jag att vi kommer att få ett fint avslut på januari månad. Dessutom sammanfaller ju kylan med lönedagen och det känns väldigt positivt för handeln. Så jag tror att det kommer att säljas en hel del handskar, vantar och kängor nu i dagarna när folk märker att de är illa rustade för kylan, säger Per Wallin tillägger att att nyårslöftena som ska infrias med träning på gym och liknande inte är beroende av minusgrader utan säljer bra ändå.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.