Hässleholm mest råndrabbad i nordost

Hässleholm Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö toppar listan över antalet anmälda butiksrån.
Hässleholm • Publicerad 26 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Rånaren som slog till mot butiken i Vinslöv i december kunde gripas kort efter brottet. ARkiv: Vicky Czenky Persson
Rånaren som slog till mot butiken i Vinslöv i december kunde gripas kort efter brottet. ARkiv: Vicky Czenky Persson

Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö toppar listan över antalet anmälda butiksrån.Det visar statistik som Svensk Handel tagit fram med hjälp av siffror sammanställda av Brottsförebyggande rådets (BRÅ).

Men det råder stora skillnader i landet. I en majoritet av landets kommuner, 53 procent, anmäldes inte ett enda butiksrån 2011. – De flesta kommuner var helt förskonade från butiksrån samtidigt som exempelvis Stockholm hade 176 stycken, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

I nordöstra Skånes närpolisområde, som alltså omfattar Hässleholm, Östra Göinge, Perstorp, Osby, Kristianstad och Bromölla, var det Hässleholms kommun som drabbades i särklass hårdast.Här skedde fem butiksrån/försök till rån förra året – att jämföra med den betydligt större kommunen Kristianstad där enbart två butiksrån anmäldes.Uppklarningsprocenten är dock förhållandevis god. Två av rånen är klarades upp.Två av butiksrånen stannade vid försök till rån.Sammanlagt anmäldes 781 rån mot butiker i Sverige förra året. Det är en minskning med 13 procent jämfört med 2010 och 32 procent lägre än 2009.– Nästan 800 rån är fortfarande alldeles för många. Men det är glädjande att rånen minskar för andra året i rad och att säkerhetsarbetet ger resultat, säger Per Geijer.

Svensk Handel har tillsammans med bland annat Handelsanställdas förbund tagit fram utbildningen ”Säker i butik” för hur butiker kan förebygga rån, hot och våld. På många orter samarbetar handeln också med polisen för att på olika sätt motverka rån.– Risken att bli utsatt för ett rån varierar kraftigt beroende på vad det är för typ av butik, läge, öppettider och andra faktorer. Varje butik måste göra en individuell riskbedömning, säger Per Geijer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.