Simhallarna tappar tusentals besökare

Hässleholm I Sösdala simhall räknar man kallt med att besöksantalet kommer att minska ytterligare när det nya badhuset öppnar hösten 2014.
Hässleholm • Publicerad 26 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Patric Berg/Arkiv
Qpoolen har tappat drygt 12 000 besökare på ett år
Foto: Patric Berg/Arkiv Qpoolen har tappat drygt 12 000 besökare på ett år

I Sösdala simhall räknar man kallt med att besöksantalet kommer att minska ytterligare när det nya badhuset öppnar hösten 2014. Fritidschefen Stefan Larsson håller med:–Antalet kommer säkert att minska i såväl Sösdala som Bjärnum och Tyringe. Tyringe och Bjärnum har så många gäster att de klarar sig ändå. Men Sösdala har inte så många.

Trenden med färre besökare är dock tydlig redan nu. För två år sedan hade kommunens simhallar tillsammans drygt 196 000 besök. Idag har den siffran sjunkit med 21 000.Särskilt stor är minskningen i Qpoolen, som tappat drygt 12 000 badare på bara ett år.Helena Boo-Robertsson som är föreståndare där tror dock att det rör sig om naturliga variationer.–Det där går i trender och har gjort i alla år. Men jag tycker att vi är på väg att få fler barn och unga igen, säger hon.

Jämför man med rekordåret 2006 är tappet enormt framförallt ute i orterna. För Sösdalas, Bjärnums och Tyringes del handlar det om mellan 20 och 25 procent färre badande.Om det beror på bristande underhåll eller något annat vet inte Stefan Larsson.–Vi har inte forskat i det, och nu när ett nytt badhus är på gång lägger vi inte så stort krut på det heller.–Det är en allmän trend att de nybyggda simhallarna gör att besöken i de gamla minskar. Folk är mer rörliga idag.Vad det kommer att få för följder för resterande simhallar säger han sig inte kunna svara på idag.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.