”Bakgrunden i Metall en styrka”

Hässleholm Tommy Nilsson (S), oppositionsråd i Hässleholm, tror att Stefan Löfven blir en bra partiordförande.
Hässleholm • Publicerad 27 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Stefan Löfven blir en trygg och stabil lösning
Stefan Löfven blir en trygg och stabil lösning

Tommy Nilsson (S), oppositionsråd i Hässleholm, tror att Stefan Löfven blir en bra partiordförande.

– Han har en trygg och stabil bakgrund. Han kommer från golvet och har inte varit inblandade i några falangstrider, konstaterar Tommy Nilsson.Han tycker att bakgrunden som ordförande för IF Metall är en styrka och ser inga problem med att Löfven inte sitter i riksdagen. Som det ser ut nu blir det Sven-Erik Österberg som blir ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp. – Det blir inga problem att Stefan Löfven inte sitter i riksdagen. Det går alltid att lösa.Tommy Nilsson är nöjd med valet men har personligen en annan favoritkandidat till partiledare; partisekreteraren Carin Jämtin.– Jag tyckte hon var aktuell redan när Håkan Juholt utsågs. Hon är duktig och har vuxit enormt under den här tiden anser han.Att det blev ett snabbt beslut i partiledarfrågan anser han som nödvändigt för partiets skull. Men säger samtidigt att man måste jobba med öppenheten framöver.– Kanske kan vi inte ha samma typ av öppenhet som Vänsterpartiet och Centerpartiet med tanke på att vi är ett mycket större parti. Det får kanske bli en öppenhet under andra former, resonerar han. Det tidigare kommunalrådet i Perstorp, Ulrika Thulin lyckönskar Stefan Löfven till sitt nya arbete.– Stefan är en person som funnits med i partiets ledning ett tag. Jag tror säkert han kan vara den person som tillsammans med övriga medlemmar styr in partiet på rätt spår. Att han har facklig bakgrund kan nog vara ett plus, säger hon. Det är en glad Helene Fritzon, andra vice kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som pratar med tidningen på torsdagseftermiddagen. Hon känner Stefan Löfven sedan många år, bland annat sitter de båda i socialdemokraternas verkställande utskott.– Han är en trygg och erfaren ledare. Han är väldigt väl förankrad i de socialdemokratiska idéerna och i vår tradition.Under torsdagsförmiddagen förekom medieuppgifter delat ledarskap.

Ska Stefan Löfven dela ledarskapet med Sven-Erik Österberg?– Nej, det där är vilda rykten, som jag inte vet var de kommer ifrån. Vi föreslår bara en enda person, Stefan Löfven att leda partiet. Hon säger att det finns personer på alla övriga poster, inga förändringar är planerade, erfar hon. Stefan Löfven sitter inte i riksdagen. Är det inte ett måste för att bli partiledare?– Nej. Vissa debatter ska tas i riksdagen. Vi har ett antal gruppledare på olika områden, det ska fördelas mellan dem.

Efter Håkan Juholt ser det ut att bli ytterligare en man som partiledare. Hur ser du på det?– Naturligtvis ska vi ha ett jämställt ledarskap. Vi har exempelvis en väldigt kompetent och duktig partisekreterare i Carin Jämtin, säger Helene Fritzon. Vid socialdemokraternas kongress 2013 är det omval för samtliga poster inom partiet, så även partiledarposten. If Metall i Kristianstads ordförande Mikael Rosén ser positivt på valet av Löfven.– Han är en som kan ena partiet, säger Han har träffat den blivande partiledaren flera gånger och upplever honom som lugn och sansad.Han är saklig och tar reda på fakta. Jag ser det som ett plus att han kommer från fackföreningsvärlden och att han lägger stor vikt vid de sociala frågorna, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.