Sköterskor vill inte jobba utan lön

Nyheter – Regionens representanter säger att den gör en besparing, men i min värld innebär detta snarare en fördyring.
Publicerad 27 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
– Det nya avtalet strider mot den fackliga principen att en arbetstagare ska få betalt för den tid han eller hon är på jobbet. I praktiken skulle vi medge en lönesänkning om vi skrev under
– Det nya avtalet strider mot den fackliga principen att en arbetstagare ska få betalt för den tid han eller hon är på jobbet. I praktiken skulle vi medge en lönesänkning om vi skrev under

– Regionens representanter säger att den gör en besparing, men i min värld innebär detta snarare en fördyring. Jag är starkt kritisk, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Utan flextidsavtal får sjuksköterskor och biomedicinska analytiker inte flexa alls från den 1 februari. Det innebär att timmar som tidigare togs ut som flex istället skrivs upp som övertid.– Det är mycket dold övertid i dagens flextimmar, tror vi. 2010 tog våra medlemmar ut övertid motsvarande 275 heltidstjänster. Sedan kommer flexen utöver övertidsuttaget. Exakt hur mycket övertid som döljs i flexen lär visa sig nu, säger Mats Runsten.1994 tecknades ett flextidsavtal mellan regionen och Vårdförbundet. Det har löpt på sedan dess. Själva regleringen har skötts av flexklockor ute på avdelningarna. Enligt Mats Runsten har medlemmarna varit "mycket förtjusta" över möjligheten att kunna styra arbetstiden något.

För en tid sedan sade Region Skåne upp flextidsavtalet med samtliga förbund och lade fram ett nytt. Enligt det nya avtalet erbjuds två olika flextidsramar – en kort och en lång. Medarbetarnas flextid stäms av två respektive tre gånger per år. Vid de tillfällena får inte flexkontot ligga på mer än 25 timmar plus i den korta ramen och 40 timmar plus i den långa. Timmar utöver de gränserna raderas automatiskt. Det är det sistnämnda som vårdförbundet inte accepterar, eftersom de raderade timmarna i realiteten innebär att medarbetarna under denna tid har jobbat utan lön. Förhandlingen med arbetsgivaren har därför brutit samman.

Region Skåne har en annan syn på frågan.– Vi menar verkligen inte att våra medarbetare ska jobba gratis. Flextiden är något som medarbetaren själv avgör om han eller hon vill använda. Om arbetssituationen kräver att en medarbetare stannar kvar efter ordinarie arbetstid, då är det övertid som ska beordras, säger Marie Halvardsson, förhandlare på enheten för arbetsvillkor.Arbetsgivaren kan inte förstå varför Vårdförbundet har hängt upp sig på detta när 23 andra arbetstagarorganisationer, trots förändringarna, har valt att skriva på avtalet.Orsaken till att arbetsgivaren sade upp det tidigare avtalet, uppger Marie Halvardsson, är en strävan att minska administrationen inom vården. Tidigare fanns det 180 olika varianter av flextidsavtal inom regionen. Det nya systemet bygger på enhetlighet.

– Formuleringen om hur avstämning av flextiden ska ske har vi inte hittat på själva. Den bygger helt och hållet på det centrala avtalet, säger hon.Ute på golven finns det i dag en viss ilska bland sjuksköterskor och biomedicinska analytiker eftersom konflikten har lett till att de inte kan flexa alls efter den 1 februari. Mats Runsten tror ändå att de flesta stödjer förbundets linje.– Det ställer till det i deras vardag. Detta är ingen enkel fråga för den enskilde medlemmen, men många står ändå bakom vår tanke, säger han.

Joakim StiernaSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.