Tyringes egen sångfågel fyller 80

Personligt Elisabeth Wrambjer är den som fått hela Tyringe att stämma in och sjunga allsång.
Personligt • Publicerad 27 januari 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Med sång och musik hyllas på måndag Tyringes egen allsångsledare
Med sång och musik hyllas på måndag Tyringes egen allsångsledare

Elisabeth Wrambjer är den som fått hela Tyringe att stämma in och sjunga allsång. I sommar blir det 20:e året i rad som hon tillsammans med dottern Karin och sonen Krister, anordnar musikkvällar i Åparken, ett omtyckt evenemang som får hela bygdens folk på fötter.

Att sjunga och spela har varit Elisabeth Wrambjers liv. Hon har lockat folkkära artister från när och fjärran till Tyringe: Hasse Andersson, Nick Borgen, Carina Jaarnek, Emil Sigfridsson, Thorleif Torstensson, Sten Nilsson men även kända tevepersonligheter som Ragnar Dalhberg, Lars "Loket" Olsson och snickare Willy Björkman. Listan kan göras hur lång som helst, ingen vill missa den sköna allsångsatmosfären.– Jag har ett varierande jobb, det är väl därför som jag trivs så bra. Jag träffar så många människor och jag får väl skylla på att det är publikens fel att jag inte har lagt av, säger Elisabeth med en stort leende.

Hon gillar sånger som är pigga och glada, sådana som det svänger om och som folk känner igen och kan sjunga med i.– Men för guds skull, inga engelska sånger!Elisabeth Wrambjer skriver även sånger själv, hon hämtar inspiration i sin omgivning.– Jag har bland annat skrivit en sång som handlar om naturen och en som heter Kärlek, tid och hälsa. Schlagersångerna kommer ofta upp på repertoaren. Hon älskar att gå omkring i publiken och låta folk sjunga i mikrofonen.– Sången ger en sådan glädje, jag tröttnar aldrig på att sjunga.

När hon är hemma gillar hon att städa, pynta och sy.– Jag tycker om att göra fint och jag är glad för gamla saker. Hon säger att hon känner sig pigg, både i kropp och sinne och hon är tacksam för att hon fortfarande har energi och glädje i det hon gör. Den 30 januari fyller Elisabeth Wrambjer 80 år och det kommer hon att fira med Öppet hus på Café 21.– Jag hoppas att det kommer många! Jag ser fram emot det, jag älskar ju att vara bland människor.Vi pratar om hur fort tiden går och allt som ska hinnas med.– Jag tänker aldrig på min ålder. Jag jobbar inte för stunden utan tänker alltid framåt och på allt som jag vill göra.

Elisabeth avslöjar att hon ibland vaknar på nätterna av att hon kommer på saker hon ska göra.– Jag har så mycket i huvudet hela tiden. På nätterna måste jag gå upp och skriva ner alla idéer jag får i ett block.Hennes almanacka är betydligt mer fullspäckad än många andras. Hon hjälper till på kaféet, tar emot busslaster och underhåller. Hon besöker sjukhem och föreningar och vill vara med och sprida glädje där hon kan.

– Jag tänker ofta tillbaka på åren då jag jobbade på Norrängsskolan. Jag var med och startade upp teater- och musikverksamheten där. När jag gick i pension ville de att jag skulle fortsätta ett tag till men hur skulle jag hinna med det? Jag har ju så mycket på gång hela tiden.Hon ser fram emot 20-årsjubileet i Åparken i sommar och har flera hemliga gäster inplanerade. I vår ska även teveinspelningarna från Tyringe visas, där den musikaliska familjen Wrambjer medverkar.– Aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle gå att hålla på i så många år och att det skulle kännas så uppmuntrande. Jag är tacksam över att jag är vid god hälsa och att jag fortfarande kan hålla på med det som jag älskar.

Det är säkert många som vill stämma med i sången när Tyringes egen allsångsledare jubilarer, men frågan är om hon kan tänka sig att sitta nere i publiken och lyssna?– Nej, jag vill nog hellre vara med och sjunga, säger hon och Norra Skåne önskar en riktigt trevlig födelsedag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.