Lär dig om dyslexi i mataffären idag

Hässleholm För Norra Skåne berättade Stefan om sin dotters svårigheter i skolan, knutna till dyslexi som inte konstaterats förrän i åttonde klass.
Hässleholm • Publicerad 28 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
På väg mot Hästveda. Idag finns Kjerstin Ulfvik Jonasson och Stefan Rosén på plats på Wahlqvists för att informera om dyslexi. - Både föräldrar och lärare måste utbildas. Tidig upptäckt är jätteviktigt
På väg mot Hästveda. Idag finns Kjerstin Ulfvik Jonasson och Stefan Rosén på plats på Wahlqvists för att informera om dyslexi. - Både föräldrar och lärare måste utbildas. Tidig upptäckt är jätteviktigt

För Norra Skåne berättade Stefan om sin dotters svårigheter i skolan, knutna till dyslexi som inte konstaterats förrän i åttonde klass.– Jag kände igen varenda ord i Stefans berättelse, hur de fått tjata och fått bråka sig till hjälp och att allt tagit så lång tid.I dag finns Kjerstin på plats tillsammans med Stefan Rosén på matbutiken Wahlqvists för att informera om dyslexi från klockan tio på förmiddagen fram till klockan 14.

På fredagseftermiddagen lastade hon hästsläpet med sin skärmar fulla av bra informationsmaterial.Kjerstin Ulfvik Jonasson har under många års tid arbetat med frågor om dyslexi. Bland annat för att hon har ett barnbarn som har svårt att läsa och skriva.– En stor del av Sveriges befolkning har svårt att läsa, men det tas det ingen notis om, konstaterar hon krasst. När det gäller dyslexi är tidig upptäckt det viktigaste i kombination med rätt hjälp. Därför handlar det om utbilda både lärare och föräldrar. – Har man inte kunskapen är det lätt att man säger till barnet att du kan om du vill, du får jobba hårdare och mer med läxorna. Då blir det negativt och man riskerar att knäcka barnen, konstaterar hon.Som bra exempel vill hon framhålla Grönängsskolan i Hässleholm. Här finns modeller för att tidigt upptäcka problemen och även fungerande arbetssätt för elever med dyslexi.– Varje dag man väntar med att göra något är en förlorad dag i barnets liv, konstaterar Kjerstin. Stefan Rosén kräver en skriftlig ursäkt av kommunen, för flickans misslyckande skolgång.Kjerstin Ulfvik Jonasson förstår honom, men ger inte mycket hopp om någon ursäkt.– Min erfarenhet är att politiker och tjänstemän hellre överklagar in absurdum än ber om ursäkt.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.