Trygg och erfaren ledare som enar

Hässleholm En trygg och erfaren ledare, med bred förankring i partiet.
Hässleholm • Publicerad 28 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

En trygg och erfaren ledare, med bred förankring i partiet. Så sammanfattar Helene Fritzon, (S), Stefan Löfven som i dag väntas bli ny partiledare för Socialdemokraterna. En som kan ena partiet, tycker Mikael Rosén, If Metalls ordförande i Kristianstad.Det är en glad Helene Fritzon, andra vice kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, som pratar med tidningen på torsdagseftermiddagen. Hon känner Stefan Löfven sedan många år, bland annat sitter de båda i socialdemokraternas verkställande utskott.– Han är en trygg och erfaren ledare. Han är väldigt väl förankrad i de socialdemokratiska idéerna och i vår tradition.Under torsdagsförmiddagen förekom medieuppgifter delat ledarskap.

Ska Stefan Löfven dela ledarskapet med Sven-Erik Österberg?– Nej, det där är vilda rykten, som jag inte vet var de kommer ifrån. Vi föreslår bara en enda person, Stefan Löfven att leda partiet. Hon säger att det finns personer på alla övriga poster, inga förändringar är planerade, erfar hon. Stefan Löfven sitter inte i riksdagen. Är det inte ett måste för att bli partiledare?– Nej. Vissa debatter ska tas i riksdagen. Vi har ett antal gruppledare på olika områden, det ska fördelas mellan dem.

Efter Håkan Juholt ser det ut att bli ytterligare en man som partiledare. Hur ser du på det?– Naturligtvis ska vi ha ett jämställt ledarskap. Vi har exempelvis en väldigt kompetent och duktig partisekreterare i Carin Jämtin, säger Helene Fritzon.Vid socialdemokraternas kongress 2013 är det omval för samtliga poster inom partiet, så även partiledarposten. If Metall i Kristianstads ordförande Mikael Rosén ser positivt på valet av Löfven.– Han är en som kan ena partiet, säger Han har träffat den blivande partiledaren flera gånger och upplever honom som lugn och sansad.Han är saklig och tar reda på fakta. Jag ser det som ett plus att han kommer från fackföreningsvärlden och att han lägger stor vikt vid de sociala frågorna, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.