Annons

”Jag blev lite förvånad”

Eslöv För några år sedan funderade Bengt Andersson på om han verkligen skulle orka fortsätta renovera föräldrahemmet.
Eslöv • Publicerad 29 januari 2012 • Uppdaterad 25 november 2021

För några år sedan funderade Bengt Andersson på om han verkligen skulle orka fortsätta renovera föräldrahemmet. Nu har den vitputsade Skånelängan kommit på andra plats i en omröstning över vackra svenska hus i tidningen Vi i villa. Bengt Andersson har bott på gården i utkanten av Östra Strö sedan 1974, då han var åtta år. - När mina föräldrar köpte huset var det mycket nedgånget. Det hade stått tomt och använts som klubbhus av traktens unga, berättar Bengt Andersson. 1996 tog Bengt över gården och huset från sina föräldrar. Sedan dess har han ibland varit i valet och kvalet om han ska fortsätta renovera eller ge upp, riva och bygga nytt. Gamla hus - det här är från 1854 eller möjligen ännu äldre - är vackra men krävande.

Valet föll till slut på att behålla det och lyfta fram den gamla stilen - men samtidigt modernisera och få ner energiförbrukningen. Nytt tak lades och fasaden putsades om. Utvändigt blev huset plötsligt så vykortsvackert att Bengt och hustrun Sara Andersson skickade in en bild av exteriören till en tävling i gratistidningen Vi i villa. Läsarna fick rösta på vad de tyckte var det finaste bidraget. En jury medverkade också. Det blev en delad andraplats. - Jag blev lite förvånad, det finns ju så många vackra hus i Sverige. Men det är förstås roligt, även om jag inte tar det så allvarligt, säger Bengt Andersson. Sara Andersson berättar att hon älskat huset sedan hon fick se det första gången 2009, året då de träffades. - Det var i maj och allting blommade, jag tyckte det var jättevackert, säger Sara Andersson. Men mycket jobb återstår för att få hemmet i det skick de vill ha det. En stor renovering av hela bottenvåningen står närmast på tur. - Bara att välja material tar tio gånger längre tid med jämfört med ett nytt hus, säger Bengt Andersson.

Henrik LindahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons