Annons

Fackorganisationer kritiserar Attendo

Broby Marita Lindberg berättar att personalen på Attendo Lindgården har det jättejobbigt.
Publicerad 1 februari 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Marita Lindberg berättar att personalen på Attendo Lindgården har det jättejobbigt. De försöker göra så gott de kan. Övriga äldreboenden i kommunen är inte i närheten av Attendo Lindgårdens låga bemanning. – Det privata vårdföretaget Solglimman har också lite lägre bemanning än de kommunala boendena. Men de har inte så många dementa personer på sitt boende som Attendo Lindgården. Därför fungerar det bättre med bemanningen på Solglimman.

Växelboendet och korttidsboendet på Attendo Lindgården tar mycket tid. Folk flyttar in och ut oftare och avdelningarna kräver mer från personalen. Men framför allt är det det stora antalet dementa personer som gör att det krävs en högre bemanning, berättar Marita Lindberg.Under vintern har Kommunal legat i förhandling med äldreboendet Attendo Lindgården om den låga bemanningen.– Nu har personalen fått dokumentera vad de hinner med och inte hinner med under en period. Det har nog varit ganska jobbigt att hinna med det utöver de vanliga arbetsuppgifterna, säger Marita Lindberg. Attendo Lindgården ska sammanställa sifforna och sedan ska diskussionen om bemanningen fortsätta. Sedan Attendo Care tog över Lindgården i slutet av 2010 har de skurit ned i personalstyrkan två gånger.– Ingen har sagts upp men anställda har gått på föräldraledighet och tjänstledighet och inte blivit ersatta med vikarier. Senast drog de in på personalen nattetid.Att sjuksköterskorna jobbar var fjärde helg och 15 timmar per dag utan rast och avlösning tycker Marita Lindberg är helt oacceptabelt.– Vi skulle aldrig tillåta undersköterskorna att jobba såna pass. Det är inte rimligt.Men på Vårdförbundet kan de inte göra något, det är inte olagligt att låta sjuksköterskor jobba så länge.– Vi har påtalat problemet men Attendo Care lyssnar inte. Jag vet inget annat boende där sjuksköterskorna jobbar så långa pass. Det händer att de får jobba i tio-elva timmar, men inte längre än så, säger Stefan Bergman, regional samordnare för privatanställda medlemmar på Vårdförbundet.

Annons

Han berättar att Attendo Lindgården bara vill ha deltidsanställda sjuksköterskor. Det är ett stort problem att deras arbetstid till stor del förläggs på helgen eftersom det då blir mindre tid över till veckodagarna när det behövs tid till sådana uppgifter som sjuksköterskor ska sköta. Det handlar till exempel om vårdplanering och extern kontakt med anhöriga. Stefan Bergman berättar att Attendo Care hanterar Attendo Lindgården annorlunda jämfört med övriga boenden.– På andra anläggningar tycker de att det är viktigt med sjuksköterskor under vardagarna och försöker balansera upp tiden. På Attendo Lindgården blir tiden under vardagarna helt sönderhackad och det blir ingen kontinuitet i vården.

I somras drogs en 75-procentig sjukskötersketjänst in. Då reagerade Vårdförbundet som påtalade att indragningen skulle påverka kvaliteten på vården. – Det är precis det som har framkommit i Östra Göinges granskning. Vi kan bara säga " Vad var det vi sa?" Vi varnade för de risker som finns med att skära ned i personalen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons