Lars Persson har fullt upp med att sortera in nyinkomna böcker i hyllorna på Vinslövs antikvariat. Foto: Eva Ericsson

Sprider böcker
ända till Etiopien

I januari i fjor öppnade Vinslövs antikvariat i det gamla kommunalhuset på Trädgårdsgatan och nu finns det planer på att de ska få sällskap i huset av två ortens föreningar, Winslöfs Fotoklubb och Vinslövs konstförening.
– Vi ser fram emot att det blir fler aktiviteter i huset, det kan locka fler besökare även till oss, säger Lars Persson. Huset kan bli ett riktigt kulturhus.

Antikvariatet drivs genom Friendlygruppen i Kristianstad, som genom olika projekt ska ge sysselsättning åt bland annat långtidsarbetslösa.
Lars Persson är en av de som arbetar i antikvariatet.
– Vi får in mycket böcker hela tiden, säger Lars Persson, och här finns sysselsättning för fler med att sortera och sätta in böckerna i hyllorna.
Under året som gått har inte bara böcker kommit in här finns också en del gamla LP-skivor i hederlig vinyl.
– Vi har en skivspelare här också, så det går att lyssna på skivan innan köpet, säger Lars Persson. De kan ju vara lite knastriga.
Har man kvar en gammal videobandspelare så går det att göra fynd i lådorna med videofilmer.
Allt som finns i lokalerna är skänkta saker, som böcker, bokhyllor och övriga möbler.
– Många skänker hellre till oss än skickar det till den vanliga loppisen, menar Lars, som ser till att hyllorna är välfyllda med böcker.

Antikvariatet delar också ut gratis boklådor till Väntjänsten och Sjögläntan i Vinslöv samt till ett antal frisörer.
– Vi vill synas där folk kanske sitter och väntar. Det går bra att ta en bok och samtidigt skickar vi med lite reklam för vår verksamhet, säger Lars.

Ett annat projekt som antikvariatet deltar i är att bygga upp ett bibliotek i det Etiopiska fängelse som de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i.
– Vi avvaktar bara nu hur det rent praktiskt ska skötas med hur bokpaketen ska skickas till Etiopien, säger Lars.

I hyllorna i antikvariatet trängs det en mängd olika titlar, här finns skönlitteratur, faktaböcker, stora blädderböcker, barnböcker, serietidningar, böcker på engelska och andra språk. På ett bord ligger till exempel hela årgångar av jakttidningar hopbuntade. Priserna är satta med tanke på vad böcker kostar i nyskick.
– Det är inte meningen att någon ska backa på grund av priset. Vi vill att böckerna ska få nya ägare och att litteraturen sprids, menar Lars.
Hittar man inte det man söker i hyllorna kan antikvariatet hjälpa till och hålla koll om titeln kommer in. Antikvariatet har öppet vardagar 9–15 och lördagar 10–14.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tycker du om pommes frites?

Loading ... Loading ...