Hässleholm på 15:e bästa logistikläget

Det är bland annat skapandet av Hässleholm Nord, en ny logistikpark med kombiterminal, som ligger bakom klivet upp på listan.
I motiveringen nämns även utbildningen i produktionslogistik (Lean Production) vid Campus Hässleholm. Dessutom, inte minst den utmärkta järnvägsinfrastrukturen med södra stambanan och snabba förbindelser till Sydsveriges viktigaste hamnar.
–Vad kul! Det här är oerhört glädjande, utbrister kommunalrådet Urban Widmark (M) närtidningen berättar om klättringen på Intelligent Logistiks ranking.
–Det är ett kvitto på att vi är på rätt spår, bokstavligt talat, fortsätter han.

I rankingen bildar Hässleholm ett gemensamt logistikområde med Kristianstad och Åhus. Därför nämns även exporthamnen i Åhus samt att området bildar ett dryckes- och livsmedelskluster.
Urban Widmark betonar vikten av samarbete med inte bara hamnen i Åhus utan även andra närliggande hamnstäder som Trelleborg, Helsingborg och Karlshamn.
–Vår förhoppning är att Hässleholm ska kunna bli en torrhamn, så att allt gods från hamnarna förs hit och tullklareras först i Hässleholm, säger han.
Hässleholm Nord är en blivande industri- och logistikpark med en kombiterminal. Första etappen blir på 150 hektar (större än Läreda) med en kommunal finansiering på 200 miljoner kronor. Förhoppningen är att detta ska bli ett viktigt framtida transportnav för godshantering till och från den nationella och internationella marknaden.
För bara ett par dagar sedan beslutade regeringen att detaljplanen för logistikområdet Hässleholm Nord ska gälla och avslog därmed överklagan från de närboende i Rättelöv.
Därtill ska stationsområdet i Hässleholm förändras så att det ska klara av ökad kapacitet. Pågatåg är som bekant på gång till flera orter och en tågdepå kommer att byggas i Kärråkra.

Stor-Göteborg har alltid varit etta på listan. Mellan-Sverige dominerar för övrigt i toppen, eftersom närhet till den svenska marknaden ger många poäng.
Däremot poängsätts inte närheten till kontinenten.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar