Lindgren gör sin första match som tränare i IFK Kristianstad. Foto: Christoffer Ekmark

Lindgrens första pass blev försvarsinriktat

– Nu ska vi inte tänka på den senaste tre förlustmatcherna utan istället fokusera på framtiden, det är det enda vi kan påverka, sa en inför uppgiften minst sagt ödmjuk huvudtränare.
Snacka om att kastas in i hetluften direkt.
Ola Lindgren hinner blott med två träningspass i sin nya klubb innan laget står inför en av säsongens viktigaste matcher. Och som om inte det vore nog. Lindgren ställs direkt mot den klubb han så innerligt förknippas med – Drott!
Efter att ha gjort elva säsonger i Halmstadklubben och med den tagit hela fyra SM-guld (1984, 1988, 1990 och 1994) är han mer eller mindre förknippad med Drott och en av klipporna i det svenska landslaget under dess storhetstid. Dessutom bor Ola Lindgren kvar i just Halmstad.

Är det något lag som Lindgren därmed borde ha blykoll på, förutom IFK Kristianstad, så är det just Drott.
Dessa två lag ligger på rätt sida av slutspelsstrecket, där det är väldigt tight mellan flera lag.
Dessa två lag kommer båda från flera förluster.
När de möts på onsdagkvällen i Halmstad står fruktansvärt viktiga poäng på spel.
– När IFK Kristianstad hörde av sig och ville att jag skulle börja direkt, och jag hade möjligheten, så var det bara att ställa upp. Visserligen var jag helt inställd på att börja först i maj, men det är bara att ta sig an uppgiften med fullt fokus.

Stämningen i IFK Kristianstads trupp var under måndagen om inte tryckt så åtminstone sammanbiten. Ola Lindgren smög försiktigt omkring på planen, observerandes. De få gånger han kom med instruktioner gällde det placeringar och samarbete i försvarsspelet. Back to basics.
– Vem är jag att komma in och ändra på hela laget? Så fungerar det inte. Däremot kan jag understryka vikten av ett väl fungerande och samspelt 6-0-försvar som ska utgöra grunden för hela vårat spel. I det måste vi börja. Imorgon ska vi titta lite mer på de offensiva delarna, men några revultionerande nyheter på så här kort tid blir det naturligtvis inte, säger Ola Lindgren.
Som inte tycker att situationen är optimal som ny ränare, men samtidig menar att det är ju så det fungerar på elitnivå ibland och det nu mer än någonsin gäller att uppträda proffesionellt.

– Man vet ju själv som aktiv att sådana här tränarbyten kan ha en mental effekt på spelarna, att det händer något nytt som kan bryta den negativa trenden.
Lindgren har sett tre IFK Kristianstadmatcher på sistone.
– Hemmasegern mot Redbergslid var gedigen och stabil. Lugimatchen var inte den bästa och mot Ystad kom laget aldrig riktigt in i matchen efter den dålig start. Såklart har det varit nyttigt för mig att se de matcherna. Men nu ska vi bara se framåt och helt fokusera på att knipa en slutspelsplats.
Onsdagens motståndare Drott har Lindgren möjligtvis ännu bättre koll på, Halmstadbo som han fortfarande är.

– Deras spel bygger väldigt mycket på målvaktsspelet, sedan har de ett par individuella anfallsspelare som betyder mycket för dem. Så ja, jag har nog ganska bra koll. Visst kommer det att bli en speciell upplevelse, man har ju en historia i den klubben.
För lag i motgång är det ofta viktigt att ha rutinerade ”pappor” i laget. Ola Lindgren är en ny sådan, men även hans gamla proffskollega i Nordhorn mellann 1998-2002, målvakten Jesper Larsson är en viktig moralisk stöttepelare i kvalfyllda tider.
– Jag har haft Ola båda som medspelare och som tränare och tror säkert att han kommer att tillföra en positiv tro inom laget. Som grupp blir det alltid reaktioner när det kommer in ny energi och det var väl det som sportgruppen i klubben hade i tankarna när de genomförde den här förändringen, säger Jesper Larsson.