”Frågan är inte om utan när”

Skåne/Kristianstad Socialdemokraterna i Östra Göinge och Kristianstad har tidigare uttryckt sin vilja att undersöka möjligheterna med en framtida storkommun i nordost.
Publicerad 1 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021

Socialdemokraterna i Östra Göinge och Kristianstad har tidigare uttryckt sin vilja att undersöka möjligheterna med en framtida storkommun i nordost. I går – i samband med förstamajfirandet i Kristianstad – avslöjade Karl-Erik Innala (S), oppositionsråd i Östra Göinge, att Socialdemokraterna i de nordostskånska kommunerna ska ha ett stort seminarium i Hässleholm till hösten, där framtidens kommunstruktur ska vara en av de centrala frågorna.– Som politiker är det vår skyldighet att ägna oss åt dagsaktuella frågor, men också att lyfta blicken och se vilka utmaningar som väntar i framtiden. Vi måste vara rustade för den massiva kostnadsökning som väntar, säger Innala.

Han har flera gånger pekat på att det saknas en stark tillväxtmotor, som Malmö eller Helsingborg, i nordost.– Vid seminariet i höst ska vi penetrera frågan och se hur vi kan rusta oss för framtiden. Det kommer att krävas starka kommuner. Kan vi avgränsa oss på ett sätt som skapar en stark tillväxtmotor kan vi inte ducka för det, säger Innala.Henry Larsson är övertygad om att kommunstrukturen kommer att förändras och att det då är viktigt att vara redo för det.– Frågan är inte om utan när, det är jag övertygad om. Vi är tvingade att göra en förändring, säger Larsson.S i Kristianstad och Östra Göinge har drivit frågan, vilka övriga tror du kan ingå i en eventuell storkommun?– På seminariet i höst ska vi Socialdemokrater i nordost diskutera frågan, sen får vi se vart det landar. Det är en intressant fråga, säger Larsson och nämner Hässleholm, Älmhult, Bromölla och Osby som tänkbara delar i en storkommun.

Annars var jobben den stora frågan vid gårdagens förstamajdemonstration i Kristianstad.– Vi tappar på näringslivsrankingen i kommunen och där har vi utmanat majoriteten. Vi måste högre upp på listan, säger Henry Larsson.– Kommunens uppgift är att skapa förutsättningar för jobb och vara en dörröppnare.I tåget som gick från Tivoliparken till Sommarlust syntes bland annat plakat med budskapen "Behåll tandvård på landet", "Fler boende för äldre", "Minska klyftorna", "Vård före vinst" och "Jobbfrågor på dagordningen."

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.