Solig slottsinvigning

Hässleholm Solen gassade riktigt ordentligt över borggården när Lunds studentsångare tog ton på trappan.
Hässleholm • Publicerad 1 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Vårpremiär på Hovdala slott
Vårpremiär på Hovdala slott

Solen gassade riktigt ordentligt över borggården när Lunds studentsångare tog ton på trappan. Körens grundare och kompositör till flera kända stycken Otto Lindbland kanske även han lät sig inspirerad av vackra vårdagar under sin tid som musiklärare på slottet. Om så var fallet är det inte omöjligt att klassiker som Vintern rasat faktiskt skrivits på Hovdala.

Runt om slottet bjöds det på aktiviteter, de flesta med någon form av odlingskoppling. Det nya växthuset som ska vara navet i arbetet med köksträdgården invigdes även det under dagen. Besökarna kunde även få med sig en liten bit hem i form av en tomatplanta.På plats vid orangeriet var Hässleholms biodlareförening för att sprida kunskapen om sin hobby.– Du kan inte bli uttråkad av att titta på bina, säger odlaren Pete Walsh. De gör så många saker och är så organiserade.Karin Enga är inne på sitt andra år av biodling. Hon hoppas att det kan bli lite av en föryngring bland biodlarna. Själv fick hon upp ögonen för biodling genom en kompis.– Det är inte så tidskrävande. Det är mer att man ska ha plats för kuporna och att det är lite utgifter i början.

Även Sigvard Gustavsson är på plats och sätter potatis på en lite jordlott han har plöjt med hjälp av hästen Sund. På så sätt knyts säsongen på Hovdala ihop eftersom potatisen från landet ska vara färdig att plocka upp till Skördefesten i september. – Om det är stora potatisar med många ögon så blir det många stånd med små potatisar. Om det är få ögon blir det större potatisar, förklarar han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.