Ett härligt hundliv

Osby Mellan dvärgpinchern som har egen fåtölj och grand danoisen som lojt sträcker ut sig i gräset skiljer 75 kilo.
Osby • Publicerad 2 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
En cockerspaniel från Tyringe måste klä upp sig ordentligt när hon åker till Osby. Foto: Lasse Lindell
En cockerspaniel från Tyringe måste klä upp sig ordentligt när hon åker till Osby. Foto: Lasse Lindell

Mellan dvärgpinchern som har egen fåtölj och grand danoisen som lojt sträcker ut sig i gräset skiljer 75 kilo. Men de samsas väl ändå.Ett och annat fördolt morr kan höras, som när en förnäm faraohund passerar den lilla mexikanska nakenhunden. Men mer än så blir det inte. Det är ett härligt hundliv denna 1 maj på Osby Brukshundklubb.

Börje Gellert vill inte kalla sig utställningsgeneral.– Men kommissarie går bra, säger han skrattande.Han är på ett lysande humör, fattas bara annat. Brukshundklubben har slagit allt tiders utställningsrekord i Osby.– Vi har 70 fler hundar här i år än någonsin tidigare, konstaterar han. Och tillägger:– Det måste betyda att folk gillar vårt arrangemang. Vi ska satsa på det här datumet i fortsättningen, så att det kan bli en förstamajtradition att åka hit.Tre gigantiska irländska varghundar kopplar av medan matte från Hästveda tar en fika.– Jag har två till där hemma, säger hon som den mest naturliga sak i världen.

En elvamånaders grand danois är stor som en mindre häst. Det här exemplaret ser så högdraget ut att husse från Sösdala måste förklara:– Han har precis blivit bäst i sin klass och visar det väldigt tydligt.Stämningen är familjär och mysig. De flesta har picknick i gräset innan det är dags att bedömas i någon av de tre ringarna.Framåt eftermiddagen är paraden av hundar förbi. "Best in Show" blev storpudeln Klagstorpsgårdens Man in the Mirror.Tvåa kom en slovensky kopov; Rantafejs Yalgonata av Grist. Trea blev cocker- spanieln Line Sam Catch the Moon. Hundnamn är sannerligen ren poesi.De andra vovvarna ser ändå rätt nöjda ut med sin dag i Osby, och dvärgpinchern från Älmhult låter matte packa ihop fåtöljen inför hemfärden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.