Affärer och nöjen på Frukostklubben

Hässleholm På scen fanns Elisabeth Millqvist från Wanås konst, Anna-Karin Eklund från blivande temaparken Eksploria, regissören Bengt Larsson, \"Allt eller inget\" och Mikael Fredholm från Siestafestivalen.
Hässleholm • Publicerad 3 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Affärer och uppleverlser. Det var temat för säsongens sista Frukostklubb. Medverkade gjorde Anna-Karin Eklund.
Affärer och uppleverlser. Det var temat för säsongens sista Frukostklubb. Medverkade gjorde Anna-Karin Eklund.

På scen fanns Elisabeth Millqvist från Wanås konst, Anna-Karin Eklund från blivande temaparken Eksploria, regissören Bengt Larsson, "Allt eller inget" och Mikael Fredholm från Siestafestivalen.Bland annat berättade de att det inte alltid är så lätt att förklara sin yrkesroll när någon frågar. Och särskilt besvärligt är det för Anna-Karin Eklund som jobbar med att skapa en stor tema- och upplevelsepar i Malmö, en park som ännu inte finns men som bland annat antagit parollen "Rädda världen och ha kul" (fast på engelska).

Regissören Bengt Larsson, regisserar och sätter upp "Allt eller inget" i höst på kulturhuset, brukar säga att han jobbar med en musikal och en komedi med allvarlig botten.– Den handlar om arbetslöshet samtidigt som det är en komedi och en musikal. Det jag vill med mitt jobb är att förändra världen genom att berätta historier, förklarade Bengt Larsson.Elisabeth Millqvist jobbar med Wanås konst hade det lättare i fjor.

– Då räckte det med att säga Yoko Ono som är en världskändis. I år låter konstnärsnamnen som en trollformel. Men jag brukar säga att på Wanås kan man möta konsten, upptäcka den och bli förvånad, berättade Elisabeth Millqvist som också berättade om slottets konstsamarbete med Apelgårds skolan i Rosengård i Malmö, en av Sveriges resultatmässigt sämsta skolor.Mikael Fredholm som just nu befinner sig i Siestafestivalens intensivaste skede brukar få förklara vad han gör resten av året.Många inser inte att Siesta är helårsjobb, samtidigt som Markan också driver sitt allaktivitetshus för ungdomar.– När vi startade med Festival Blå 1996 hade vi en omsättning på 30 000 kronor. I år omsätter Siesta tolv miljoner kronor, förklarade Mikael Fredholm och berättade om sin drömbokning:– Jag hade personligen varit mycket nöjd med att få Neil Young till Siesta, berättade han.

De fyra medverkande representerar skilda grenar på trädet upplevelser. Från modern skulpturkonst till musikal, musikfestival till en temapark som inte finns.Men det finns beröringspunkter: För att de ska trivas och fungera måste de alla känna passion och samtidigt jobba med rätt folk.Regissören Bengt Larsson berättade också hur det känns när regissörens arbete är färdigt, efter premiären när han inte längre får vara med.– Ensamhet och tomhet, nästan som om man fått ett dödsbud. De andra går vidare utan mig och det känns jobbigt, berättade han.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.