Löfte om förskola på väg att spricka

Hässleholm Enligt ett politiskt beslut skulle den modul som fram tills nu stått placerad i Hörja inom kort flyttas till Lyckans förskola i Farstorp.
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2012 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt ett politiskt beslut skulle den modul som fram tills nu stått placerad i Hörja inom kort flyttas till Lyckans förskola i Farstorp. Hörjabarnen har redan flyttat in i sin nyrenoverade skola och till hösten måste Farstorps förskolebarn ut ur skolan där ett klassrum hittills fungerat som förskoleavdelning.– Vi behöver lokalerna där eftersom 1-2:orna är många fler till nästa läsår, säger rektorn och förskolechefen Annika Persson.Allt var till synes ordnat inför flytten. –Jag har jobbat för modulen i två år och nu skulle de äntligen komma på måndag och sätta spaden i jorden. Att då få beskedet att det saknas pengar var inte roligt, konstaterar Annika Persson.

Enligt Bertil Lucchesi på tekniska avdelningen fattas det nämligen en miljon kronor efter att anbud tagits in och en modulflytt med tillhörande arbeten visat sig betydligt dyrare än beräknat. I budgeten fanns 1,5 miljon kronor avsatta.

Projektet kan inte påbörjas förrän tekniska avdelningen fått täckning för flytten med tillhörande markanpassningar, belysning och parkeringsplatser.–Det är egentligen inget stort problem. Vi har ett uppdrag att utföra och får vi inga pengar så kan vi inte utföra arbetet, säger Bertil Lucchesi kort.Tekniska avdelningen diskuterade saken med politiker i kommunstyrelsen, men fick besked om att några extrasummor i prisklassen en miljon inte var aktuella. Istället skulle tekniska avdelningen skala bort en del arbeten så att modulflytten blev billigare. Detta har Bertil Lucchesi arbetat med –men kostnaderna ligger fortfarande 800 000 kronor över budget.–Vi får se vad politikerna säger, menar han. Under tiden väntar en bekymrad förskolechef och oroliga föräldrar på besked om var deras småbarn ska bli av till hösten.–Jag arbetar för att vi ska få modulen på plats, om än något försenad, medddelar Annika Persson de berörda föräldrarna i ett brev.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.