Miljardvinster med ny asfalt

Hässleholm – Om hela Sverige skulle börja använda min asfalt skulle vi kunna spara en miljard kronor om året, säger Karl Gunnar Ohlson, som efter alla år börjar se en öppning för sin uppfinning.
Hässleholm • Publicerad 4 maj 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Karl Gunnar Ohlson får äntligen gehör för sin asfalt som fått namn efter hans initialer KGO. Foto: Jörgen Ahlbäck
Karl Gunnar Ohlson får äntligen gehör för sin asfalt som fått namn efter hans initialer KGO. Foto: Jörgen Ahlbäck

– Om hela Sverige skulle börja använda min asfalt skulle vi kunna spara en miljard kronor om året, säger Karl Gunnar Ohlson, som efter alla år börjar se en öppning för sin uppfinning.Hans asfalt framställs vid lägre temperatur, varar längre och kräver mindre bitumen. Vid en produktion av sex miljoner ton per år, som den svenska produktionen ligger på, har Karl Gunnar Ohlson räknat ut att besparingen med hans teknik skulle kunna bli över en miljard kronor.Karl Gunnar Ohlsson utbildade sig till ingenjör i Sverige och jobbade i fem år med att börja asfaltera grusvägar i Kronobergs län och i Skåne. Efter det styrde han kosan först till Uganda och Tanzania och sedan till Kuwait. Det var i början av 70-talet och behovet av vägar var stort. Men problemet i Kuwait var att stenen släppte. Asfalten var för torr och klibbade inte vilket behövs för att asfalten ska hålla ihop.Karl Gunnar Ohlson studerade hur man kan säkerställa klibbigheten och ändra blandningsförfarandet. Efter två år tog han patent på sin uppfinning. Asfalten som fått sitt namn efter Karl Gunnar Ohlson heter KGO och användes i Tyskland under 20 år. Men han var tvungen att utveckla produkten för att bli universell och passa alla asfaltsverk. Under årens lopp har han fortsatt att utveckla sin innovation och förra året tog han patent på KGOIII. Det är den som nu används i Kalmartrakten på E22:an.Att vara ensam att utveckla produkten och stå emot trycket från alla föreningar och sammanslutningar har varit svårt.– Men jag har aldrig förlorat självkänslan, säger Karl Gunnar, för jag visste att allt är baserat på erfarenhet. Men det har varit tråkigt att behöva kämpa så hårt under många år.Nu har Trafikverket fått licens att använda Karl Gunnar Ohlsons asfalt, och han hoppas att det nu kommer bli fler och fler vägar som får KGOIII som beläggning.– Min forskning är avslutad nu, säger han, jag är framme, som jag ser det nu. Produkten är framställd från teori till praktik och resultatet är exakt efter teorin.Projektledaren Henrik Hamrin på Trafikverket är nöjd med arbetet på E22:an, som avslutas i nästa vecka.– Vi vinner både i miljöaspekt och får billigare framställningskostnader, så nu borde det ta fart för KGO III. – Vi har äntligen kommit fram till ett licensavtal som gör att vi är fria att beställa den här beläggningen nu. Sånt här tar tid, flera vågar inte chansa, men nu tror jag absolut efterfrågan på KGOIII kommer öka. Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Henrik Hamrin.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.