Byalaget kämpar för skylt till kyrkan

Hässleholm Byalaget ansökte i februari om att få sätta upp tre vita informationsskyltar, två till Agdas stuga och en till Matteröds kyrka.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Matteröds byalag kämpar för bättre vägvisning till kyrkan och har nu överklagat Trafikverkets nej till skyltar. Foto: Jörgen Alström/ARKIV
Matteröds byalag kämpar för bättre vägvisning till kyrkan och har nu överklagat Trafikverkets nej till skyltar. Foto: Jörgen Alström/ARKIV

Byalaget ansökte i februari om att få sätta upp tre vita informationsskyltar, två till Agdas stuga och en till Matteröds kyrka. Skyltarna skulle sättas upp på platser där det redan finns andra skyltar.Skylten som skulle visa vägen till kyrkan var tänkt att sitta i korsningen mellan länsväg 1900 och väg 1877, vid Deleberga.

Efter besök på platsen beslöt Trafikverket att avslå ansökan.–Matteröds kyrkas närmaste allmänna väg är väg 1923, skriver Trafikverket i sitt beslut.Denna lilla väg går mellan Isakstorp och Lilla Skyrup.Vägvisning mot Matteröd finns vid korsningen i Deleberga, korsningen mellan väg 1900 och väg 1923 i Isakstorp och mellan väg 1923 och väg 1922 vid Lilla Skyrup. Trafikverket anser att dessa skyltar räcker eftersom trafikanter som färdas mot Matteröd från någon av dessa korsningar tydligt kan se både kyrkan och kyrkans anslutning till väg 1923.

Undantag från föreskrifterna om att skyltar för vägvisning bara ska sättas upp vid närmaste allmänna väg kan göras, men då måste det finnas särskilda skäl. Enligt Trafikverket finns inga sådana skäl när det gäller Matteröds kyrka.Trafikverket förutsätter också att trafikanter som är okända på platsen i förväg har tagit reda på ungefär var en speciell anläggning som de vill besöka ligger och att olika verksamheter själva lämnar lämplig och tydlig vägbeskrivning till förväntade besökare.Per Alvarsson i Matteröds byalag står fast vid att det behövs vägvisning till kyrkan och vänder sig emot att andra anläggningar i området fått nya skyltar under 2011.–Vad är anledningen till att inte alla behandlas lika, undrar han i sitt överklagande.

Han betonar att väg 1923 är en liten väg utan egentlig naturlig genomfart och att det därför behövs tydligare vägvisning. Han påpekar också att det inte finns någon information på varken väg 1900, 1922 eller 1923 om vilket vägnummer som gäller.–Matteröds kyrka har anor från 1100-talet och tillhör det svenska kulturarvet. Kyrkan har både nära och långväga besökare och ibland anordnas konserter med medverkande och besökare långt från byn.Länsstyrelsen får nu avgöra frågan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.