Soprum städades efter hot om vite

Hässleholm Livsmedelsinspektören kom i november 2011 på ett oanmält kontrollbesök av tillagningsköket på kommunens äldreboende Skansenhemmet och konstaterade att avfallsutrymmena var mycket smutsiga och i behov av grovrengöring.
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Skansenhemmet fick kritik för dålig hygien i avfallsutrymmena vid köket. Men det krävdes både föreläggande och beslut om vite innan bristerna åtgärdades. Foto: Jörgen Alström /ARKIV
Skansenhemmet fick kritik för dålig hygien i avfallsutrymmena vid köket. Men det krävdes både föreläggande och beslut om vite innan bristerna åtgärdades. Foto: Jörgen Alström /ARKIV

Livsmedelsinspektören kom i november 2011 på ett oanmält kontrollbesök av tillagningsköket på kommunens äldreboende Skansenhemmet och konstaterade att avfallsutrymmena var mycket smutsiga och i behov av grovrengöring. Enligt personalen hade de inte blivit rengjorda sedan i september 2010. Omsorgsförvaltningen uppmanades därför att åtgärda detta inom kort.

Enligt omsorgens åtgärdsplan skulle avfallsrummet rengöras senast den 28 februari. Miljönämnden beslöt den 20 december att hota med ett föreläggande om inte planen följdes.Men den 4 april fick miljökontoret in ett klagomål från Skansenhemmets kökspersonal om att rengöringen fortfarande inte var utförd.Därefter skickades ett beslut med hot om föreläggande med vite den 4 april. Omsorgsförvaltningen hade möjlighet att yttra sig, men avstod.Den 20 april beslöt miljönämnden att förelägga omsorgsförvaltningen att omedelbart och senast den 30 april åtgärda bristerna. Föreläggandet förenades med ett löpande vite om 10 000 kronor för varje gång en överträdelse konstateras.

Först därefter blev det fart på ansvariga inom omsorgen som den 24 april meddelade att avfallsutrymmet var rengjort och tunnorna utbytta. Då hade frågan också kommit upp på tillförordnade omsorgschefen Charlotte Nygren Bonniers bord.

Den långsamma reaktionen kostar nu omsorgen ungefär 3 000 kronor i handläggningsavgift till miljökontoret. Avgiften baseras på en timtaxa på 880 kronor.–Om inte rengöringen sköts i fortsättningen kommer vi direkt att ansöka om att döma ut vitet, det löper på, säger livsmedelsinspektör Kristoffer Banasiak.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.