I dag handlar det om tandvård i Lönsboda

Osby Klockan tickar för folktandvården i Lönsboda.
Osby • Publicerad 8 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Nedläggningar av tandvårdskliniker på landsbygden finns på dagordningen när regionfullmäktige möts i dag. Arkivbild
Nedläggningar av tandvårdskliniker på landsbygden finns på dagordningen när regionfullmäktige möts i dag. Arkivbild

Klockan tickar för folktandvården i Lönsboda. Fredagen den 13 (!) april kom beskedet att kliniken i Lönsboda finns bland de landsbygdsmottagningar som enligt tanvårdsutredningens förslag ska läggas ner. Patienterna i Lönsboda, som i dag kan gå till sin lokala tandläkare två gånger i veckan, skulle i fortsättningen hänvisas till kliniken i Broby. Enighet i regionens borgerliga majoritet påstods råda. Detta hindrade dock inte partikamrater från Osby kommun att framföra sina kraftiga protester. Kommunstyrelsen ordförande Anders Pettersson (C) kommenterade situationen: – Det är en enighet som bygger på felaktiga fakta, menade han och hoppades kunna påverka sina partivänner i regionledningen. Det lokala nätverket i Lönsboda har markerat sitt stora missnöje med förslaget; protestlistor har skickats till regionkontoret. In i det sista uppmanar Lönsboda S-förening till kamp för folktandvården. Föreningen har i den här frågan stöd från S-politikerna i Region Skåne. "Ett beslut som avlövar landsbygden på offentlig service", skriver man i ett ett öppet brev till Region Skåne inför tisdagens fullmäktigedebatt. Det vettiga i "att transportera människor härs och tvärs för tandläkarbesök" ifrågasätts. Den regionala S-oppositionen har förberett en rad frågor till tandvårdsutskottets ordförande Anders Åkesson (M). Kärnfrågan är: "Vad görs för att säkerställa att invånarna i Lönsboda får god tillgång till tandvård framöver?" Besked om folktandvårdens framtid och om kritiken påverkat regionpolitikerna kommer den 10 maj.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.