Fritidshem sponsrar skoluniformer

Hässleholm Fritidshemmet brukar ha olika projekt som alla barnen jobbar med.
Hässleholm • Publicerad 9 maj 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Sigrid Lindqvist blev lycklig vinnare av en chokladask och hennes mamma Git fyndade tomatplantor vid Vedhygge fritidshems insamlingsprojekt. Allt till förmån för skolan i San Rafael. Foto: Stefan Sandström
Sigrid Lindqvist blev lycklig vinnare av en chokladask och hennes mamma Git fyndade tomatplantor vid Vedhygge fritidshems insamlingsprojekt. Allt till förmån för skolan i San Rafael. Foto: Stefan Sandström

Fritidshemmet brukar ha olika projekt som alla barnen jobbar med. Men det här är första gången som fritidshemmet genomför ett sånt här projekt, att samla in pengar för att hjälpa andra barn. Tanken har bland annat varit att barnen ska fundera över skillnaderna med att växa upp i Sverige eller i ett land där det inte är självklart att kunna gå i skolan eller att det finns böcker och skolbänkar. Att kunna känna empati med andra barn.

Maj-Lis Risberg, som bor i Tyringe, och en av de som startat Föreningen San Rafael, har besökt fritidshemmet för att berätta om skolan på ön Mindoro. Föreningen bildades år 2000 av tre familjer från södra Sverige, efter en resa som de gjorde till Filippinerna med bland annat ett besök i byn San Rafael. De otroligt vänliga och gästvänliga invånarna i byn gav ett oförglömligt minne och det kändes därför naturligt att få hjälpa till.Och nu får föreningen ett fint bidrag från Vedhygge fritidshem, resultatet från två dagars aktiviteter på fritidshemmet.

Alla barnen från sex år och uppåt har alla på olika sätt varit engagerade, de har samlat in tomburkar som de sedan har pantat, bidragit med saker till loppisen, bland annat leksaker, det har serverats fika till besökarna med muffins som barnen själv bakat.Aktiviteterna genomfördes under två dagar för att alla skulle få en möjlighet att delta och det var många som passade på att besöka fritidshemmet. Barnen hade varit duktiga på att sprida inbjudan till familj och släktingar.– Alla ville verkligen ha en uppgift, särskilt när någon förälder var på besök, säger personalen på fritidshemmet. Det är viktigt att känna sig behövd.

Mellan fyndandet på loppisen och fikan gick det att utmana föräldrarna och andra besökare i en poängjakt, där det också var inlagt lite räkneuppgifter.

Fritidshemmet fick ihop 6 531 kronor genom projektets olika delar, pengar som i första hand ska gå till skoluniformer. Eleverna på skolan i San Rafael måste ha uniform och det är en stor utgift.– Det är roligt och spännande att få göra det här, säger Jennifer Olsson och Klara Magnusson, som bland annat hjälpte till med loppisförsäljningen.– Och det är bra att veta var pengarna går, tillägger de.

Att se ett konkret resultat av sitt arbete är nog det som upplevs som mest positivt av alla inblandade. Maj-Lis Risberg kommer också att återkomma till skolan för att visa och berätta om hur just deras pengar har använts. Även de saker som blev över från loppisen, och som kan användas i skolan, kommer att packas ner för att skickas till San Rafael.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.