Sommarnöje på två hjul

Osby Utrustade med en detaljerad karta, kontrollkort och kontrolldefinitioner cyklar folk i Visseltoftatrakten, år efter år.
Osby • Publicerad 9 maj 2012 • Uppdaterad 15 december 2021
Fåglastenen är inte bara en offerplats från 1500-talet. Kerstin Nilsson har hittat kontrollen
Fåglastenen är inte bara en offerplats från 1500-talet. Kerstin Nilsson har hittat kontrollen

Utrustade med en detaljerad karta, kontrollkort och kontrolldefinitioner cyklar folk i Visseltoftatrakten, år efter år.Det krävs mycket tramp för att klara av Fåglastenen i gränstrakterna, men en sväng bort mot Vesljunga och Torslehult kan ge rätt många kontroller. Där finns en vägkorsning, ett el-skåp och en stolpe. Inget konstigt med det, men dessa är nycklar till att hitta kontrollerna med bokstäver.– Det gäller att samla ihop 40 bokstäver under sommaren, ända fram till den 15 augusti, berättar Kjell Nilsson.

Tillsammans med hustrun Kerstin ser han till att det cyklas år efter år runt sjöar, över myrar och genom förtjusande skogspartier.– Det började för över 30 år sedan som en rolig motionsidé i OK Gynges regi. Det har cyklats i Osby och Lönsboda, men i Visseltofta har vi aldrig gjort något uppehåll, säger Kjell Nilsson.Orienteringsklubbar har en viss vana vid kartor och cykeltrimmet bygger i högsta grad på Lantmäteriets tämligen detaljerade karta.– Man kan ge sig ut på en cykeltur när som helst. Ta en kontroll i taget eller avverka de 25 kilometerna och samla ihop alla på en gång, förklarar Kjell Nilsson.

Att cykeltrimmet blivit en sådan slistark tradition tror han beror på det lättsamma tävlingsmomentet, att det inte råder någon tidspress – och kanske vinsterna som lockar när den stora avslutningsdagen i augusti infaller.– Intresset har bara ökat. Vi sålde 225 kartor förra året och 185 av deltagarna lyckades pricka in alla kontrollerna. Avslutningen på Visseltofta idrottsplats brukar bli festlig. Förra året kom bort- åt 100 motionsglada cyklister för att sätta punkt för detta maraton på två hjul.– En ung tjej vann en cykel, vi fikade och hade det väldigt trevligt, minns Kjell Nilsson.Och det är detta som får honom och fru Kerstin att fortsätta som pådrivare av traditionen.– Vi får mycket uppskattning och det är svårt att släppa något som varat så länge. Tänk om ingen tar över...Visst vore det synd att inte längre ha ett ärende till Fåglastenen på andra sidan Smålandsgränsen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.